Sleutelproject een uitstekende remedie om verveling tegen te gaan

Aan het plafond hangt het geraamte van wat ooit een prachtige scooter was. Een aantal jongeren is druk aan het sleutelen. Even verderop wordt de uitlaat van een quad dicht gelast. In plaats van dat de jongeren bij de keet op Boshoven hangen, zijn ze nu met hun handen bezig in de werkplaats van de Gebroeders Hoefnagels Transport aan de Lozerweg in Weert.

Contact leggen

“Als jongerenwerker zoek ik de jongeren op en probeer contact met ze te leggen. Zo ook met de jongeren van de keet (jop) op Boshoven”, vertelt jongerenwerker Sem Douven van Punt Welzijn. “De jongeren hadden het veel over sleutelen aan brommers en scooters. Wacht even dacht ik, dat is een leuk project.” Sem belde met Tjeu Houben, de werkplaatschef van de Gebroeders Hoefnagels Transport. “We hebben al eerder een project samen gedaan.”

Monteurs Kick en Maurice

Tjeu was meteen enthousiast en regelde twee monteurs, Kick (20 jaar) en Maurice (19 jaar). Beide geven aan dat ze het super vinden om de jongens met hun kennis verder te helpen. “We hebben ze rondgeleid door de werkplaats, uitgelegd welk gereedschap er is en hoe je het moet gebruiken”, zegt Kick. Normaliter werken ze met zwaar gereedschap aaan vrachtwagens en nu is het allemaal veel fijner. “Maar dat maakt niet uit. Een motor is een motor”, lacht Maurice. “We laten ze zoveel mogelijk zelf doen.”

Jongere Sem

Een van de jongeren die meedoet, is de negentienjarige Sem. Hij woont in Weert, heeft het CIOS gedaan en is nu als BBL-er bezig met de opleiding tot beveiliger. “Via een klasgenoot op de middelbare school ben ik bij de keet op Boshoven terecht gekomen. Met hem spreek ik af bij de keet en dan zijn er meestal ook andere jongeren. Samen niks doen, is gezelliger dan in je eentje.” De afgelopen woensdagavonden is hij met acht jongeren te vinden in de werkplaats.

Scooter opknappen

De scooter aan het plafond is van Sem. “Kijk in het achterwiel brak het remblok, vervolgens is de uitlaat kapot gegaan en het hele wiel ontzet. Ik heb de motor eruit gehaald en opgeknapt. Maar nou wil die niet starten.” In de werkplaats is zijn vriendin Britney (20 jaar) de carburateurs en nog wat ander onderdelen aan het schoonpoetsen. “We hebben voor een goede prijs allerlei onderdelen op de kop weten te tikken. Met het opknappen en verkopen van de scooter willen we dat bedrag weer terugverdienen.”

Vijf woensdagavonden

De meeste jongeren vinden het jammer dat het sleutelproject bijna is afgelopen. “Het duurde even voor het sleutelproject van start kon gaan, maar nu we begonnen zijn, is het jammer dat het volgende week alweer stopt. Hopelijk lukt het volgende week om onze scooter aan de praat te krijgen”, zegt jongere Sem. In totaal hebben de jongeren dan vijf woensdagavonden aan hun eigen brommer, scooter of quad geklust.

Motivatie

Volgens jongerenwerker Sem zegt dat wel iets over de motivatie van de jongeren. “Het is mooi dat ze doelen stellen en ergens willen komen.” Voorafgaand aan het sleutelproject hebben de jongeren allerlei buurtklussen opgepakt om met de verdiende vrijwilligersvergoedingen de benodigde onderdelen te kunnen kopen. Zo knapten ze hun eigen keet op Boshoven op, hielpen ze bij de aanleg van het hondenuitlaatterrein Leukerpark en gaven ze twee bokslessen aan tien- tot viertienjarigen bij de HangOut St. Louis. “Met al deze klussen doen ze enorm veel sociale vaardigheden en succeservaringen op. Een mooi alternatief om verveling bij de keet tegen te gaan.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst