Eerste boek Jos Heijmans overhandigd aan Alexander Pechtold

Alexander Pechtold heeft dinsdag het eerste exemplaar van het boek ‘HARDT’ in ontvangst genomen. ‘HARDT’ is het boek dat oud-burgemeester Heijmans schreef over zijn burgermeesterschap in Weert waarbij voornamelijk de nadruk ligt op het AZC.

Alexander Pechtold is een Nederlands voormalig politicus voor Democraten 66 (D66) en bestuurder. Van 2006 tot 2018 was hij namens D66 fractievoorzitter in de Tweede Kamer en in 2017 benoemde hij Heijmans zelfs ‘burgemeester van het jaar’.

De titel van het draagt de naam ‘HARDT’, verwijzend naar een hart voor de vluchtelingen en hard tegen de criminele asielzoekers die destijds in Weert waren gevestigd. Jos Heijmans had in 2018 al het voornemen een boek te schrijven over de gebeurtenissen rondom het AZC (asielzoekerscentrum) in Weert. Van september 2015 tot september 2020 waren duizenden vluchtelingen te gast in de voormalige Van Hornekazerne, beter bekend als de KMS (Koninklijke Militaire School). Het vertrek van de KMS en de komst van het AZC hebben een grote impact gehad op Weert en haar inwoners.

Afgelopen naar werd er een integriteitsonderzoek uitgevoerd naar het handelen van de burgemeester en de gelden die daarbij werden besteed. Het gevolg was het ontslag van de burgemeester. Heijmans beschrijft in het boek hoe deze periode is verlopen.