Gouverneur verwacht rond Koningsdag 2021 nieuwe burgemeester in Weert

Gouverneur Theo Bovens nam maandag 16 november tijdens de bijzondere gemeenteraadsvergadering de vastgestelde profielschets van de nieuwe burgemeester van Weert in ontvangst van Hendrik Stals, voorzitter van de vertrouwenscommissie, in de raadszaal van het Weerter stadhuis. 

Om de profielschets meer kleur te geven, stelde gouverneur Theo Bovens een aantal kietelende vragen. “Het lijkt erop dat Weert op zoek is naar het schaap met de vijf poten. Maar wellicht springen er een toch aantal aspecten uit. Hoe denkt u over de rol van de nieuwe burgermeester in de strategische toekomstvisie van Weert? De rol in de regionale samenwerking? Gaat u voor ervaring of jong aanstormend talent. Aan welke leeftijd wordt gedacht? Moet de nieuwe burgemeester het Weerter woordenboek uit zijn hoofd kennen of mag het ook iemand van buiten Limburg zijn?”

Wat zoeken de partijen in de nieuwe burgemeester?

Hendrik Stals, voorzitter van de vertrouwenscommissie, gaf aan op zoek te zijn naar een dienend leider. “Hij mag een visionair zijn. Met eigen ideeën komen, maar moet wel het collectief belang dienen.” De profielschets deed Suzanne Winters (Weert Lokaal) denken aan het Weerter carnavalsliedje ‘As ich burgermeister woor’. “Het gaat er om dat hij of zij jong van geest en hart is. En enthousiast wordt van de vele mooie initiatieven die in Weert plaatsvinden.”

Als jongste bediende hoopt Thomas van Gemert (VVD) dat de nieuwe burgemeester niet al te jong is. “Ergens tussen de veertig of zestig jaar en anders moet hij of zij goede argumenten hebben.” Peter Mols (CDA) vindt achtenveertig wel een prachtige leeftijd. Dan is de kans groter dat de persoon meer ervaring heeft.”

Persoonlijkheid is belangrijker dan leeftijd

Bij de meeste partijen speelt leeftijd echter geen rol. Persoonlijkheid is belangrijker. Zo is de VVD op zoek naar een collegiale bestuurder. De PvdA naar een stevige persoonlijkheid. Het CDA naar een oliemannetje en DUS Weert naar iemand die kleur geeft aan Weert. Verder hoeft de nieuwe burgermeester niet uit Weert of Limburg te komen. Jan Stroek verwoordt het als volgt: Hij of zij hoeft niet als Weertenaar te zijn geboren, maar is het wel geworden.”

Vacature

De vacature van burgemeester van Weert wordt opengesteld nadat het in de Staatscourant is verschenen op 23 november. Belangstellenden hebben dan drie weken de tijd om te reageren. Na de feestdagen spreekt gouverneur Theo Bovens met zoveel mogelijk kandidaten. “Om een mandje samen te stellen, waaruit iets te kiezen valt.” De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met een kleine groep kandidaten.

In februari is de hele sollicitatieprocedure afgerond. Omdat Weert meer dan 50.000 inwoners heeft, vindt er een kabinetsbeslissing plaats. Door de campagnes rond de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart, duurt het iets langer voor de benoeming officieel is. “Maar rond Koningsdag op 27 april moet er toch witte rook zijn,” aldus gouverneur Theo Bovens.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst