GroenLinks wil zetels halen bij gemeenteraadsverkiezing 2022

“Welkom bij de online oprichtingsbijeenkomst van de politieke partij GroenLinks Weert en Nederweert”. Zo begint kandidaat-voorzitter Marieke Manders op zaterdag 28 november de algemene ledenvergadering in Theater de Huiskamer in Weert.

Over smaken, maar zeker over namen valt te twisten. Gaat de partij GroenLinks Weert en omstreken heten of GroenLinks Regio Weert? Of nog een andere variant? Tot aanstaande maandag kunnen de leden via de digitale stemtool aangeven welke naam zij het beste vinden passen.

In 2010 en 2014 deed GroenLinks mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Weert, maar haalde te weinig stemmen om in de gemeenteraad te komen. Hierop werd de partij opgeheven. Het gedachtengoed bleef echter bestaan en vanaf begin 2020 ontstonden er ideeën om in Weert en Nederweert weer een afdeling van GroenLinks op te richten.

Inmiddels zijn er meer dan vijftig leden en wordt er samengewerkt met Leudal en GroenLinks Roermond. Ondanks dat de leden ook van buiten Weert komen, is ervoor gekozen om mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen in Weert. “We willen niet het risico lopen dat we in twee gemeenten meedoen en in beide niet in de raad komen. Liever concentreren we ons op één gemeente en dat is Weert geworden”, legt Marieke Manders uit. Over de ambities is ze heel duidelijk. “We gaan voor het halen van zetels.”

De kandidaat-bestuursleden hebben allemaal hun eigen reden om hun tijd in de nieuw op te richten partij te steken. Voor kandidaat-secretaris Femke Jacobs is dat de klimaatverandering en de strijd tegen polarisatie. “Ik wil mensen aan het denken en in beweging zetten. Wanneer je mensen bij elkaar brengt, wordt de wereld een stukje beter.”

Kandidaat-penningmeester Martijn Baetsen vindt het belangrijk dat Weert een stuk socialer en groener wordt. Ook Jeroen Berben, kandidaat algemeen bestuurslid, wil actief meewerken aan verbeteringen op allerlei gebied. “Komend jaar gaan we gewoon knallen.” 

Ibrahim Doslu neemt geen zitting in het bestuur, maar is de digital media manager en webmaster. Hij ziet vele uitdagingen, zoals de opwarming van de aarde en de grote verschillen tussen arm en rijk. “Samen kunnen we dat aanpakken en voor elkaar krijgen.”

Marieke Manders, afgestudeerd bioloog, wil met GroenLinks vooral een platform bieden aan jongeren om samen naar oplossingen te zoeken. Ze wil zich inzetten voor een eerlijker en gezondere wereld. “En dat lukt eerder met een partij die landelijk wordt ondersteund dan met een lokale partij”.

Na het officiële gedeelte interviewde Thijs Smeets wethouder Geert Gabriëls en Paul Smeulders. Geert Gabriëls staat op nummer vijftien van de GroenLinks kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Paul Smeulders komt uit Helmond. Hij is momenteel lid van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer, waar hij zich onder andere bezig houdt met wonen. Paul staat op nummer acht van de GroenLinks kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. “Hopelijk worden we alle twee gekozen”, lacht wethouder Geert Gabriëls.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst