Tweeling Ties en Silke 11 jaar op de 11e van de 11e

Jarig zijn op de 11e van de 11e én ook nog eens elf jaar worden. Het overkomt de tweeling Ties en Silke Hartjes in Weert. Jarig zijn op de dag dat het carnavalsseizoen begint.

Zelf vieren ze carnaval, maar niet fanatiek. “Meestal gaan we naar de optocht op Leuken en in de stad kijken.” Vorig jaar was Silke verkleed als Catwoman en Ties als militair. Dit jaar zit dat er niet in vanwege het coronavirus.

Walk-by

Ook verjaardag vieren, gaat anders dan anders. Niks geen laserschieten, ponyrijden of ander actief kinderfeestje. Met een ‘Walk-by’ geven Ties en Silke een bijzondere draai aan hun verjaardag. “Vanavond maken we het gezellig buiten op de oprit. Met lichtjes en wat lekkere hapjes. Familie, vriendjes en vriendinnetjes kunnen dan langslopen. De kinderen krijgen allemaal een goodiebag met een snoepzak en iets om te knutselen”, vertelt moeder Kristel.

Hiep hiep hoera

De dag begon met het zingen van ‘Lang zal ze leven’ in huiselijke kring en later in de klas op basisschool IKC Leuken. De tweeling Ties en Silke zitten alle twee in groep zeven, maar niet bij elkaar in de klas. “Vandaag was meester Bas er en mocht ik als jarige op de tafel staan”, vertelt Ties trots. Silke werd voorin de klas toegezongen door de medeleerlingen. Beiden kregen een kaart met de namen van alle leerlingen erop. Thuis hebben Silke en Ties al een cadeautje gekregen. Enthousiast vertelt Silke over haar curlinggirl. “Als je aan de haren trekt, gaan ze krullen.” Ties is maar wat blij met zijn donker blauwe telefoonhoesje.

Twee keer jarig

Moeder Kristel weet nog goed hoe de tweeling 11 jaar geleden werd geboren. “Ik was de 23ste uitgeteld, maar op advies van de vroedvrouw, zijn we naar het ziekenhuis gegaan en daar is de tweeling op de 11e van de 11e geboren. Het blijft een bijzondere datum. Zeker nu ze elf zijn.”

Ties en Silke vinden het ook heel speciaal. “Eigelijk zijn we twee keer jarig”, lacht Silke. “Eén keer gewoon en één keer omdat het Sint Maarten is en we allemaal snoepjes krijgen als we langs de deuren gaan.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst