Fair Trade Shop Weert is jarig en deelt cadeautjes uit

Wie jarig is trakteert en dat doet de Fair Trade Shop Weert. Op 14 december bestaat de winkel vijf jaar. Iedereen die tussen 14 en 24 december iets van minimaal vijftien euro koopt ontvangt een kerstbal, kerstboomhanger, vilten kerstman, waxinelichthouder of houten engeltje uit Indonesië of een ander derdewereldland cadeau. 

Aanvullende cadeauwinkel

In 2017 opende de winkel aan de Beekstraat haar deuren. Daarvoor was deze gehuisvest aan de Hegstraat, onder de naam Wereldwinkel Weert. “We zijn blij dat we alweer vijf jaar op deze A-locatie zitten”, vertelt secretaris en penningmeester Sjef Schmit. “Als cadeauwinkel zijn we een echte aanvulling op het winkelaanbod in de binnenstad. Mensen vinden het leuk om iets bij ons te kopen. Voor zichzelf of om als cadeautje weg te geven.” Jaarlijks bezoeken ruim drieëntwintighonderd mensen de winkel. Dat zijn er zo’n tweehonderd per maand. En dat al jarenlang.

Derde wereld

Het bijzondere aan de Fair Trade Shop is dat alle spullen uit derdewereldlanden komen. Zo komen de beeldjes uit Zimbabwe, de sjaals uit India en Indonesië, de spullen van vilt uit Nepal en de kerststallen en -groepen uit Peru. Alles is met respect voor mens en milieu gemaakt. De makers krijgen een rechtvaardige prijs, waardoor ze een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. “Wij zijn iets duurder, maar je steunt er wel een goed doel mee. Verder zijn alle artikelen gecertificeerd, waardoor er niets afkomstig is uit Bangladesh of andere landen waar kinderarbeid voorkomt.”

Warmte

Op deze decemberdag straalt het warme licht van de Fair Trade Shop je tegemoet. In de winkel vallen de authentieke voorwerpen en vrolijke kleuren op. De dames achter de toonbank laten je rustig snuffelen. Een schaal trekt de aandacht. Met je vinger volg je de contouren. Even voelen hoe zwaar het is. Op het kaartje staat dat het uit Zimbabwe komt, wat de schaal extra bijzonder maakt. Iets verderop liggen kleine frutsels en sieraden uit India. “In totaal hebben we tussen de zevenhonderd en duizend artikelen in de winkel en op voorraad. Hierdoor kunnen we veel switchen met de opstelling.” Toch oogt de winkel rustig en kun je er prima in rondlopen. 

Vrijwilligers

Sfeerbepalend zijn ook de vrijwilligers. Ze helpen graag en hebben aandacht voor de mensen die binnenlopen. In totaal zijn er eenentwintig vrijwilligers. Met tweetallen bemensen ze de winkel, terwijl anderen de inkopen doen of de artikelen prijzen. “We zijn een hecht team. Iedereen is betrokken en wil iets doen.” Fair Trade Weert is een vereniging met een bestuur en vrijwilligers. Ze is niet aangesloten bij de keten van Wereldwinkels, waardoor ze helemaal onafhankelijk is. “Het geeft ons de vrijheid onze eigen koers te varen. Het kleine beetje winst dat we maken, schenken we aan goede doelen in de derde wereld. Bijvoorbeeld bij overstromingen of andere rampen.”

Drive

Zelf is Sjef sinds 2016 actief betrokken bij Fair Trade Shop Weert. Na zijn pensioen zocht hij een nieuwe bezigheid en die vond hij hier. Twintig uur per week is hij in de winkel te vinden. Of het nu om de boekhouding, de verwarming, verlichting of het aansluiten van de printer gaat, hij doet het allemaal. “Mijn drive is het hechte team. Dat iedereen voor elkaar gaat. Maar ook de contacten en de handel. Bij alles denk ik: hebben we vroeger niet allemaal graag winkeltje willen spelen?” 

Positief

Ondanks de verschillende lockdowns heeft de Fair Trade Shop de coronatijd goed doorstaan. In 2020 is het winkelcontract met nog eens drie jaar verlengd. “We zien de toekomst rooskleurig tegemoet en hopen nog zeker tien jaar door te gaan. Loop gerust de winkel binnen. We zijn jarig en delen cadeautjes uit tussen 14 en 24 december.” 

Kijk voor meer informatie op www.fairtradeshopweert.nl.