Verliefd zwart damhert laat zich niet afschrikken door mensen

Sinds een aantal dagen zien bezoekers van natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man een opvallende gast rond kinderboerderij ‘Het Hertenkamp’ rond lopen.

Het is zwart damhert uit de wilde natuur en hoort niet bij het dierengezelschap van de kinderboerderij. Toch lijkt het dier niet mensenschuw te zijn. Zou bij dieren hetzelfde gelden: liefde maakt blind?

Vermoedelijk is het dier uitgezet in het bosgebied in België en tijdens een tocht door het Kempen-Broek gebied bij het Hertenkamp in Weert uitgekomen. Het is bronsttijd en het zwarte damhert is verliefd gewonden op één (of alle drie de hindes (vrouwelijke herten)) van het Hertenkamp.

Het wilde hert wil graag paren. Zo graag dat hij niet meer schuw is voor mensen. Echter het hekwerk zorgt ervoor dat het paringsritueel niet mogelijk is. Op het Hertenkamp verblijft al een bok (mannelijk hert), dus een wilde bok past niet in de samenstelling.

Mensen hoeven zich geen zorgen te maken. In de omgeving is voldoende voer voor het wilde hert aanwezig. Hij komt dus niks tekort en kan goed overleven.