Kick off groenteboxjesprogramma gemeente Weert

Punt Welzijn, Humankind en ALDI slaan de handen ineen om het eten van groente bij jonge kinderen te stimuleren. Bij een aantal kinderdagverblijven uit de regio wordt het ALDI groenteboxjesprogramma uitgerold. Hierdoor wordt op een speelse manier door jonge kinderen ervaring opgedaan met het dagelijks eten van groente. En … dat het lekker en gezond is!

Een groot deel van de kinderen tot twaalf jaar eet niet genoeg groente en fruit. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor die het CBS jaarlijks afneemt met het RIVM en het Voedingscentrum (2017). Bij de jongste kinderen eet gemiddeld 50% van de kinderen genoeg groente en fruit. Diverse partijen hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk een programma te ontwikkelen voor de kinderen van 2 tot 4 jaar.

Groenteboxjes

Het programma Groenteboxjes biedt een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het stimuleren van groenteconsumptie. Het geeft opvoeders en pedagogisch medewerkers praktische handvaten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van kinderen, thuis en op de opvang. Zo leren opvoeders hoe ze groente kunnen bereiden en aanbieden en leren kinderen dat groente eten lekker en leuk kan zijn. Daarnaast bevat het programma praktische materialen om groente op een leuke en prikkelende manier onderdeel te laten zijn van de dag op de kinderopvang. Het programma duurt ongeveer drie maanden waarin de kinderen elke dag groenten eten op de opvang en stickers mogen plakken.

Groente eten moet vanzelfsprekend zijn

Voor veel ouders is het herkenbaar: peuters of kleuters die geen groente willen eten, hun bord niet leegeten en om ongezonde snacks vragen. Een dag biedt voldoende eetmomenten waarop (jonge) kinderen groente kunnen eten. Het eten van groente als tussendoortje kan vanzelfsprekend worden voor alle kinderen (en ouders) op de kinderopvang. Een gezonde vaardigheid waar zij een leven lang de vruchten van plukken.

800 kinderen

Aan dit gezamenlijke programma doen ongeveer 800 kinderen mee, verdeeld over 22 locaties in drie gemeenten. Gemeente Weert is één van die gemeentes. Er doen tien locaties van kinderopvang Humankind mee. Bij succes zal het project verder uitgerold worden. De kinderen vinden het meestal wel leuk om iets nieuws te proberen, vertelt Esther Verstappen van kinderopvang Humankind. “Ze zijn nieuwsgierig, en vooral als ze zien dat anderen iets eten, durven ze dat zelf ook. Wij gaan daar op door met boekjes en liedjes. Zo wordt groente eten herkenbaar en gewoon.”

JOGG en ALDI werken samen

Eline Poels, Manager Corporate Responsibility manager bij ALDI: “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om verantwoorde, betaalbare en gezonde levensmiddelen voor een brede groep klanten toegankelijk te maken. Samen met JOGG zetten we ons met dit project actief in om gezinnen met jonge kinderen te laten kiezen voor gezondere producten.”

JOGG zoekt de publiek-private samenwerking op om samen met organisaties de kinderen in de gemeente gezond op te laten groeien.

Onderzoek Universiteit Maastricht

De universiteit van Maastricht doet in opdracht van de ALDI en JOGG onderzoek naar het effect van het  groenteboxjesprogramma. In de loop van 2021 hopen we de resultaten te kunnen presenteren. Onderzoek is erg belangrijk, dat vindt ook Promovendus Britt van Belkom, onderzoekster bij de Leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo: “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hoe vaker kinderen een bepaalde groente proeven, hoe lekkerder ze deze groente uiteindelijk gaan vinden. In dit onderzoek proberen we deze bevindingen te bevestigen en onderzoeken we daarnaast of het geven van een beloning (bijvoorbeeld stickers) een nog groter effect veroorzaakt. Door het Groenteboxjes project wordt op het kinderdagverblijf al een goede basis gelegd voor de groenteconsumptie van jonge kinderen, we hopen dat dit project ook in de thuissituatie een effect heeft op het eten van groente.”

Heb je vragen over het groenteboxjesprogramma neem dan contact op met Thomas Witjes van Punt Welzijn. Telefoon: 06-31937368. Email: t.witjes[email protected]