Krachtige alleenstaande moeders in actie met ‘Liefs uit Weert’

Hé wat leuk. Een kaart van Liefs uit Weert in de brievenbus. Een zelfgemaakte en handgeschreven kaart als hart onder de riem in deze donkere wintermaanden.

Zet tien krachtige alleenstaande moeders bij elkaar en het bruist van de ideeën, creativiteit en wil om aan de slag te gaan. Na een ochtendje overleggen, zijn ze uit hun maatschappelijk opdracht.  “We gaan handgemaakte kaarten maken en die via allerlei instellingen verspreiden onder ouderen en mensen die eenzaam zijn. Niet alleen nu, maar gedurende de hele winter”, verduidelijkt Dionne. Iedereen was meteen voor het idee te porren en dacht mee over hoe ze elkaar konden helpen. “En weet je, we noemen ons initiatief ‘Liefs uit Weert’.”

Dionne, Sara en Isabella trekken de kar. Sara komt uit de zorg en benadert de zorginstellingen uit haar netwerk. Dionne gaat op zoek naar sponsors en maakt de ene na de andere leuke creatie. De grafische kwaliteiten van Isabella komen goed van pas. Ze ontwerpt een eigen logo, banner en maakt een facebookaccount aan. Inmiddels is de eerste kaart uitgereikt aan wethouder Martijn van den Heuvel. Er zijn al driehonderd kaarten gemaakt en meer dan de helft is bezorgd. 

Vanaf 20 september 2020 volgen Isabella, Dionne en Sara samen met andere alleenstaande moeders met kind(eren) in Weert het traject Actie Reactie van Solvare Training en Coaching. Drie maandenlang komen ze drie keer per week bij elkaar in De Poort van Limburg. “Wij hebben een bemiddelende rol tussen de alleenstaande ouders en de gemeente. Alleenstaande ouders hebben thuis een bedrijf te runnen. Ze zijn gericht op hun kind(eren), waardoor hun leven en netwerk kleiner worden. Wij proberen hun levens weer groter te maken. Ze meer zelfvertrouwen en eigenwaarde te geven. Onder andere door ze een maatschappelijke opdracht te geven. Bij het bedenken en uitvoeren komt zoveel positieve energie vrij.” vertelt coach Moniek Sol. 

De meeste alleenstaande moeders hebben nare situaties meegemaakt. Zo stond Isabella (27) er twee weken na de geboorte van haar dochtertje alleen voor. Het is lastig om dan alle ballen omhoog te houden. Haar dochtertje is nu acht. “Door het traject Actie Reactie heb ik meer regelmaat, meer zelfvertrouwen en pit gekregen. Ik was mijn passie voor grafisch ontwerpen kwijt geraakt. Wat ik vooral heb geleerd, is omdenken. Kijken naar wat je wel hebt en kan.” Dionne (27) voegt toe: “Ik weet nu beter wat ik kan en wil. Vind het heerlijk om dingen te regelen en hoor steeds vaker terug dat ik mensen raak. Het geloof in mezelf is terug.” Dat geldt ook voor Sara (40). Ze heeft voor zichzelf een richtpunt op de horizon gezet. “Ik wil terug het arbeidsproces in. Weer iets in de maatschappelijke zorg doen.”

Moniek karakteriseert de hele groep als krachtige alleenstaande moeders. “Heel bijzonder hoe ze elkaar hebben opgevangen. Hoe ze kleren van de kinderen hebben uitgewisseld. Boodschappen voor elkaar deden en samen het huis van een alleenstaande moeder hebben opgeruimd.”

Wil je de dames van Liefs Weert helpen of bedanken voor hun kaart? Stuur een mailtje naar [email protected] of kijk op https://www.facebook.com/liefmensliefweert


Een bijdrage van Arjanne van Voorst