Werkzaamheden voor herinrichting van Stadspark Weert van start

Een rondje wandelen door het stadspark van Weert zit er voorlopig even niet in. Deze week zijn de werkzaamheden gestart voor de herinrichting van het stadspark tussen de Kasteelsingel en Biest. Naar verwachting duren de werkzaamheden ongeveer een jaar.

Maandag werd het stadspark afgezet met bouwhekken en is men begonnen met het verwijderen van het straatmeubilair. Ook werden er rijplaten neergelegd zodat het zware werkverkeer niet vast komt te zitten in een drassige ondergrond.

Voordat het park opnieuw wordt ingericht zal eerst nog een bodemsanering en archeologisch onderzoek worden uitgevoerd.

Historie

Het huidige stadspark doet volgens de gemeente Weert geen recht aan de historische context. Voorheen was de locatie namelijk de plek van het kasteel van de graaf van Horne met de hoofdburcht, de voorburcht, de grachten, de schootsvelden en de Tiendschuur. Het kasteel, de voorburcht en de grachten zijn rijksmonumentaal, het complete terrein heeft de gemeentelijke monumentstatus. Doordat de houthandel nu is verdwenen is er een unieke kans ontstaan om dit gebied in één keer aan te pakken. Met de toevoeging van het terrein van de voormalige houthandel wordt het stadspark vergroot van 1,6 hectare naar 2,9 hectare.

Divers stadspark met oog voor historie en groen

Het ontwerp voor het nieuwe stadspark is tot stand gekomen dankzij inbreng van een projectgroep, omwonenden en geïnteresseerden. Dit heeft geleid tot een herinrichtingsplan waarin cultuurhistorie, groen, verbindingen tussen voorburcht en stadspark, mogelijkheden tot recreatie en duurzaamheid zijn omschreven.

Benieuwd naar het definitief ontwerp van het Stadspark Weert? Bekijk het ontwerp via: https://iwdg.nl/2KiI2qh (PDF)