Omnibuzz brengt ouderen (ook zonder pas) gratis naar vaccinatielocatie

Ouderen vanaf 70 jaar zonder Omnibuzz pas worden gratis vervoerd naar de locatie waar ze gevaccineerd worden tegen corona. Dit gratis vervoer geldt bij de eerste en de tweede vaccinatie (indien van toepassing). Dit hebben de 30 deelnemende Limburgse gemeenten aan de GR Omnibuzz zaterdag 6 februari besloten.

Het Rijk stelt zich in haar vaccinatiecampagne op het standpunt dat ouderen die geen Wmo-vervoersindicatie hebben, zelf het vervoer moeten regelen. Omdat dit de gemeenten voor een aantal dilemma’s plaatst, hebben zij een ander besluit genomen. Bovendien hebben zij minister De Jonge in een brief gevraagd ook de ouderen die geen Wmo-vervoersindicatie hebben gratis Omnibuzz vervoer ter beschikking te stellen. Voor de klanten van Omnibuzz is het vervoer naar de vaccinatielocatie sowieso gratis.

Contact met Omnibuzz

Als je de oproep voor de COVID-19 vaccinatie krijgt, staat in deze oproep wanneer je een afspraak kan maken. Als je met de GGD belt om de afspraak te maken, krijg je ook de vraag op welke manier je naar de priklocatie reist.

Als je met Omnibuzz naar de vaccinatielocatie reist, moet je dit vermelden. Zij houden dan hiermee rekening bij het inplannen. Daarna kun je jouw rit boeken bij Omnibuzz. Maak hiervoor een afspraak via het callcenter, telefoonnummer 0900 – 0699.

De chauffeur blijft op je wachten bij de locatie. Je gaat dus met dezelfde chauffeur terug. 

Men vraagt je dringend om de richtlijnen en adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) op te volgen. Heb je symptomen van het coronavirus, blijf dan thuis en reis niet. 
 
Als je met Omnibuzz reist, gelden ook onderstaande regels: 

  • Je draagt een chirurgisch mondkapje of medisch mondkapje. 
  • De chauffeur voert bij het instappen een gezondheidscheck uit. 
  • De chauffeur wijst je aan waar je moet gaan zitten.

Besluit

Met het schrappen van de eigen bijdrage voor de ritten van en naar de vaccinatielocatie maken de Limburgse gemeenten het ouderen vanaf 70 jaar zo aantrekkelijk mogelijk om zich te laten inenten. In de brief aan minister De Jonge stellen de gemeenten zich op het standpunt dat niet alleen de ouderen met een Wmo-vervoersindicatie gratis gebruik kunnen maken van het vervoer naar de vaccinatielocatie, maar ook ouderen die deze indicatie niet hebben. Zij spreken hun zorgen uit dat ouderen zonder Wmo-vervoersindicatie, die ondersteuning bij vervoer naar vaccinatiepunten nodig hebben, de weg naar vrijwilligersinitiatieven niet kunnen vinden en dus mogelijk afzien van vaccinatie. Bovendien betwijfelen de gemeenten of er voldoende vrijwilligersinitiatieven zijn om deze vraag op te kunnen vangen.