Gaslek bij Sluis 16 met gevolgen

Update 21.09u – De brandweer is woensdag rond 18.40 uur gealarmeerd vanwege een waargenomen gaslucht op de Lozerweg.

Een man fietste van zijn werk terug naar huis toen hij bij Sluis 16 een sterke gaslucht waarnam. Hij vertrouwde het niet en waarschuwde de brandweer. De brandweer kwam met spoed ter plaatse om metingen te verrichten.

In de omgeving van de sluis werd ook door de brandweer een gaslucht waargenomen, maar waar deze vandaan kwam was in eerste instantie nog onduidelijk. Toen men toegang had tot het terrein rondom de sluis werd het steeds beter te herleiden.

Bij een leiding onder het viaduct bij de sluis een gaslek ontstaan. Hier was de gaslucht ook het best waarneembaar. Enexis en Rijkswaterstaat zijn ingeschakeld voor de verdere afhandeling. Uit onderzoek bleek dat er een lek was ontstaan bij een zogenoemde ‘lagedruk leiding’. Het betreft een eindstuk van een gasleiding.

Enexis zal de leiding op een eerder punt dicht draaien waardoor er geen gas meer zal vrijkomen. Er is verder geen gevaar voor de omgeving. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat het scheepvaartverkeer stil gelegd.

Update 20.41 uur

Als gevolg van het gaslek is de waterstand in de Zuid-Willemsvaart tussen Sluis 16 en Sluis 15 flink gezakt. Dit heeft gevolgen voor een graan verwerkend bedrijf aan het kanaal in Weert. De productie is deels stop gezet, zo melden betrokkenen. Het bedrijf gebruik kanaalwater om uitgestoten geur ’te wassen’.

Bekijk de actuele waterstand via: http://iwdg.nl/3qyI7td

Update 21.09 uur

Het scheepvaartverkeer is hervat. Ook de waterstand stijgt weer naar het normale niveau.

Video via Youtube: https://youtu.be/uWsofgK492s