Mingus Cox blij met digitale muzieklessen tijdens corona

Mingus Cox volgt digitale les via RICK

Mingus is blij dat zijn lessen Media Music bij RICK digitaal doorgaan in coronatijd. “Het zorgt ervoor dat ik gefocust blijf en kan blijven leren.” Met een brede glimlacht op z’n gezicht componeert Mingus nieuwe melodieën en probeert verrassende akkoorden uit.

Wie de kamer van Mingus Cox (30 jaar) binnenloopt, wordt direct getrokken naar zijn powerstation. Een plek met computerschermen en een keyboard. Op het ene scherm zie je Eric Kessels, muziekdocent van RICK, in beeld. Op het andere scherm is Mingus druk bezig met het digitale compositieprogramma Media Music. “Zet dat schuifje maar open, anders krijg je de lage bas niet binnen”, zegt Eric op een rustige toon.

De digitale les duurt dertig minuten. Tijdens de les bespreken Mingus en Eric het huiswerk dat Mingus van tevoren heeft opgestuurd. “Meestal komen we tijd tekort”, lacht Eric. “We zijn dan zo enthousiast bezig.” Eric is blij dat hij op deze manier contact houdt met zijn muziekleerlingen. “Het samen beleven is wat minder, maar voor de overdracht van kennis en vaardigheden werkt het goed. En zo blijven de leerlingen thuis bezig met hun passie.”

Mingus geniet van zijn wekelijkse digitale lessen. Alles moet ervoor wijken. “Muziek is mijn leven. Het geeft me gebracht waar ik nu ben.” Trots vertelt hij over z’n allereerste EP Mingus. Helemaal zelf gemixt en geleased. Op de EP staan zes eigen geschreven nummers, waaronder het ‘Coronalied’. “Door muziek vergeet ik mijn zorgen. Ik put er energie uit.” Mingus’ grote wens is om ooit songwriter en producer te worden. “Met mijn muziek wil ik mensen raken. Net als mijn idool Bon Jovi.”

Voor Mingus hebben de digitale lessen ook nog een fysiek voordeel. Mingus zit in een rolstoel. Om naar de les te gaan, moet zijn oude oppas mee om alle spullen te dragen. “Nu hoef ik alleen maar te videobellen om Eric te zien.” Wat Mingus wel mist, is het gezellig na de les iets drinken met de oppas. “Dat zit er even niet in.” 

Tien jaar geleden reed Mingus met z’n rolstoel RICK binnen. Hij is verlamd aan een been en arm en praten gaat moeilijk. Mingus kreeg bij zijn geboorte te weinig zuurstof, waardoor zijn hersenen zijn beschadigd. In 2010 verhuisde Mingus naar een woongroep van PSW in Weert. “Daar hoorde ik dat je bij RICK de cursus ‘Media Music’ kon volgen. Met de computer componeer, mix, remix en ontwerp je dan muziek en geluid.” Bij RICK hebben ze alles gedaan om dit voor Mingus fysiek mogelijk te maken. Ook muziekdocent Eric Kessels reageerde direct positief. “Mingus is zo gedreven en enthousiast. Dat werkt aanstekelijk.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst