Politie nog op zoek naar ontsnapte verdachte poging plofkraak

112 Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

De politie bracht maandagavond via het RTL5-programma Crimedesk beelden naar buiten van een verdachte van een poging plofkraak in Duitsland die ontkomen is bij een achtervolging van een gestolen Audi, dwars door de grensregio.

In Weert kwam de achtervolging tot een einde en werd in het voertuig explosief materiaal aangetroffen. Twee inzittenden werden aangehouden, een derde wist te ontkomen. De politie deelde via Crimedesk beelden van deze derde verdachte, in de hoop dat iemand informatie heeft over deze persoon in kwestie.

Achtervolging

In de ochtend van maandag 4 mei 2020 merkt de Duitse politie een Audi RS5 op in de buurt van het Duitse plaatsje Schwelm, ten oosten van Dusseldorf. Na een stopteken gaat de betreffende Audi ervandoor. De Duitse politie zet de achtervolging in. De Audi passeert de grens, waardoor de Nederlandse politie de achtervolging van de hun Duitse collega’s overneemt. Met een snelheid van 200 kilometer per uur rijdt de Audi over provinciale wegen en rijdt meerdere keren tegen het verkeer in. Bij Weert raakt de Audi van de weg. De politie weet twee inzittenden aan te houden. Een derde inzittende weet echter te ontkomen.

Plofkraken

In het betreffende voertuig wordt explosief materiaal aangetroffen, waarmee de drie vermoedelijk een geldautomaat in Schwelm wilden openbreken. De Audi zelf wordt met zeker zes plofkraken in april vorig jaar in verband gebracht: in Goslar, Osnabruck, Viersen-Dulken, Bonn, Aachen-Herzogenrath en de mislukte plofkraak in Schwelm.

De twee aangehouden verdachten behoren hoogstwaarschijnlijk  tot een grotere groep personen die zich in wisselende samenstellingen met plofkraken bezighoudt. Het duo is inmiddels veroordeeld in verband met deze plofkraak(poging), maar naar de derde verdachte wordt nog steeds gezocht.

Kinderkamer

Een plofkraak brengt altijd levensgevaarlijke risico met zich mee, met name voor voorbijgangers en omwonenden. Bij één van de bovenstaande plofkraken raakte zelfs een kinderkamer verwoest. In het Duitse Bonn was op 20 april de explosie zo zwaar, dat in het kinderbedje grote brokstukken puin lagen. Het kindje sliep op dat moment niet in zijn eigen bedje. Het leed was anders niet te overzien geweest.

Derde verdachte

Op de beelden zien is nog net te zien hoe de derde verdachte ontkomt. Het onderzoeksteam, dat uitvoerig samenwerkt met de Duitse recherche, houdt rekening dat deze persoon, net als de andere twee aangehouden mannen, een jonge inwoner van Amsterdam is.

Vragen

Ken of herken je de man op de beelden of heb je andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. Je kan jouw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wil je liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie