Raster ter bescherming van schapen bij schapenhoudster in Altweerterheide

Aanstaande zaterdag 27 maart wordt bij schapenhoudster Heidi van der Pol in Altweerterheide een raster geplaatst om haar schapen te beschermen tegen Nederlands grootste roofdier. Vanuit het IKL-Project ‘Schadepreventie wolf’ en Wolf-fencing Nederland wordt Heidi daarbij geholpen.

Na 150 jaar afwezigheid hebben wolven zich weer in Nederland gevestigd en zijn op de Veluwe in 2019 de eerste wolvenpups geboren. Ook vlak over de grens in de landen om ons heen leven inmiddels permanent wolven, zoals in het Belgische Leopoldsburg en het Duitse Meppen, waar ook al jongen geboren zijn.

Om de acceptatie van de wolf en het samenleven met de wolf te bevorderen worden er voorbeeldlocaties ingericht om landbouwhuisdieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf. Schapenhouders worden geïnformeerd over de mogelijke maatregelen welke ze kunnen nemen zodat de wolf landbouwhuisdieren niet als een makkelijk prooi ervaart en zich tegoed doet aan een natuurlijke prooi.