Samenwerking voor landelijke opening Open Monumentendag

Algemeen Belgie Regio Weert 2 reacties 4 min. leestijd
Archieffoto - Romeinse brug

Het college van B&W heeft Weert voorgedragen voor de landelijke opening van de Open Monumentendag in 2021. Een mooie kans om het erfgoed van Weert breed onder de aandacht te brengen. Weert organiseert deze opening in samenwerking met de gemeente Bocholt in België en Vlaamse stichting voor erfgoed Herita. Het is voor het eerst, dat de landelijke organisatie Nederland Monumentenland de samenwerking over de grens zoekt.

De 35ste Open Monumentendag (OMD) wordt in het tweede weekend van september gehouden. Voorafgaand aan dat weekend vindt op donderdag 9 september de landelijke opening plaats. Daarvoor worden comités uit het hele land en organisaties op gebied van erfgoed uitgenodigd. De OMD is een van de grootste evenementen op gebied van cultuurhistorie in Nederland.

Weert neemt er al tientallen jaren en met succes aan deel. Diverse partijen hebben inmiddels hun medewerking toegezegd, waaronder de gemeente Bocholt. De samenwerking met deze Belgische gemeente bestaat al sinds de middeleeuwen. De graaf van Horne was namelijk een tijd lang ook heer van Bocholt.

Weert: historisch en verrassend

De organisatie van de landelijke Open Monumentendag biedt de kans om het erfgoed van Weert breed onder de aandacht te brengen. Daarnaast ontdekken bezoekers Weert als een hartelijke, verrassende toeristische bestemming in het groen. Wethouder Geert Gabriels van cultuurhistorie is enthousiast: “De landelijke opening van de OMD sluit perfect aan bij ons streven om jaarlijks enkele bovenregionale activiteiten in Weert te laten plaatsvinden.” De feestelijke opening is medio september; de omvang van de bijeenkomst is afhankelijk van het verloop van corona. Eventueel wordt – net als in 2020 – uitgeweken naar een alternatief programma.

Inclusieve monumenten

De Open Monumentendag is een Europees initiatief. Het internationale thema is dit jaar ‘inclusive heritage’ met als ondertitel ‘heritage for everyone’. In Nederland is dit vertaald als ‘mijn monument is jouw monument’. Daarmee worden gastvrijheid, toegankelijkheid en inclusiviteit uitgestraald. De deuren van de monumenten gaan letterlijk voor iedereen open. Extra aandachtspunten dit jaar zijn de toegankelijkheid voor mindervaliden en aandacht voor Nederlanders met een migratieachtergrond.

Mooi en gevarieerd aanbod

Met al het erfgoed dat Weert te bieden heeft, kan Weert een mooi programma bieden voor de opening. 2021 is daar een goed moment voor. Dit jaar worden enkele belangrijke erfgoedprojecten afgerond, zoals de restauratie en herinrichting van Museum W. Het archeologisch onderzoek en de herinrichting van het vernieuwde stadspark zijn in september grotendeels voltooid.

Weert heeft veel te bieden op gebied van erfgoed. Zo telt de gemeente 98 rijks beschermde monumenten (waaronder 2 archeologische), 179 gemeentelijke monumenten, 1 rijks beschermd dorpsgezicht en 12 gemeentelijke stads- en dorpsgezichten. Belangrijk zijn de grote middeleeuwse gebouwen St.-Martinuskerk, Aldenborgh, Nijenborgh en Museum W, alsook het onlangs als monument aangewezen voorburcht, gracht en schootsvelden van de Nijenborgh, alle verbonden met de dynastie Van Horne. Maar ook ons agrarisch erfgoed inclusief de molens tot en met de jongere bouwkunst, zoals de Lichtenberg en de voormalige Fatimakerk.

Op archeologisch gebied is het urnenveld van de Boshoverheide uniek in Europa en verdienen de Romeinse brug en de Bocholter-/Weerterbeek alle aandacht. Ook het immaterieel erfgoed met onder andere stadsschutterij St. Catharina van 1480 en het verhaal van de Graaf van Horne kenschetst Weert.

Meer informatie over het gebouwd erfgoed van Weert staat op https://www.erfgoedhuisweert.nl/Monumenten-Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties