Doe mee met de Nationale Bijentelling

Algemeen Cranendonck Leudal Maasgouw Reageer 3 min. leestijd

In het weekend van 17 en 18 april 2021 kan iedereen in Nederland weer meedoen aande Nationale Bijentelling: in eigen tuin, op het balkon of een andere groene plek in de buurt. Kom in actie voor de bij en tel dit weekend een half uurtje mee.

De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend onderzoek. Dit onderzoek is hard nodig want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland is de helft bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten.

Meedoen is eenvoudig

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Tel op 17 of 18 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment. Gebruik daarvoor het telformulier en het handige bijengidsje. Deze gids helpt je bij het herkennen van zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen.

Het telformulier en het bijengidsje kun je downloaden via: www.nationalebijentelling.nl/hulp-nodig. Vorig jaar deden ruim 10.000 mensen mee en werden 136.000 bijen geteld. Tel je dit jaar ook mee?

Maak van je tuin een bijenparadijs

Het leefgebied van de wilde bij staat onder druk. Maar gelukkig kunnen we zelf ook in actie komen voor de wilde bij. Dit kan door van je tuin een waar groen en bloeiend bijenparadijs te maken. En daar heb je echt geen grote tuin voor nodig. Ook in een kleine stadstuin of op je balkon kan je het bijen naar de zin maken.

Bijen hebben vooral nectar en stuifmeel nodig. Haal een paar stenen uit de tuin en plant heel veel verschillende soorten bloeiende planten en bloemen. Wanneer van het vroege voorjaar tot de late herfst planten in bloei staan, hebben bijen altijd voldoende te eten.

Naast voedsel hebben wilde bijen ook een plekje nodig om te nestelen. Niet alle bijensoorten doen dit op dezelfde manier. Sommige soorten graven holletjes in de grond. Dit doen ze graag op kale of spaarzaam begroeide plekken waar de zon de bodem heeft opgewarmd. Anderen soorten kruipen weer graag weg in resten van takken, stammen of in een bijenhotel.

De Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van bijen in ons land. Zo kunnen we deze nuttige dieren helpen beschermen.

Zie ook www.nationalebijentelling.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie