Kom bij de Annamolen in Weert bijen kijken

De Molenberg Zzzoemt. Dit project loopt al een reeks van jaren op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat/Bocholterweg in Weert. Zaterdag 10 juli kun je van 10 tot 16 uur de imker er aan het werk zien. In de molen worden films over de bijen vertoond en er ligt veel informatiemateriaal over de bijen. Ook is er een marktkraam. De combinatie van het bezoek aan de imker en de molen staat bovendien garant voor een paar interessante uurtjes. 

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Bij de Annamolen wordt door de imker en de vrijwilligers al enkele jaren aandacht besteed aan de bijen.

Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden. Bij de Sint Annamolen staat een groot bijenhotel en de bloementuin aan de voet van de molenberg staan enkele bijenkasten. De bloementuin bij de molen is inmiddels in Weert en de hele regio bekend door de mooie weerfoto’s die fotograaf Jos Hebben hier maakt en die regelmatig bij de weerberichten op tv te zien zijn.

Bijen zijn boeiend

Imker Theo Jongeling vertelt zaterdag graag over zijn boeiende en nuttige hobby. Hij legt uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en laat bezoekers graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ook een kijkje nemen bij het bijenvolk is mogelijk. Durf je dat aan? Bij de Sint Annamolen is een bijenvolk met koningin ook in een open kast te zien. Misschien ontdek je de koningin en zie je het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Laat je informeren

Het bezoek is gratis. Sterker nog: je krijgt er iets bij: een zakje met bloemenzaden voor in een bijentuin. Verder is er allerlei informatie beschikbaar over bijen en over hoe je de eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit.