Mensen met een beperking opgeleid als dansprofessionals

Dans die raakt als niks anders.

Eerlijk, puur en rechtdoorzee. Mensen met een beperking hebben het bijzondere vermogen om écht zichzelf te zijn. Onderwijsgroep Buitengewoon Maaskei vso, zorginstelling PSW en cultuurpartner RICK zetten dit talent dit jaar in om hen te laten excelleren als professionele dansers. Met het ‘Special Danceteam’ word je geraakt door dans vanuit het hart. 

Er wordt veel gedaan om mensen met een (verstandelijke) beperking zo veel mogelijk te laten participeren in een ‘normale’ maatschappij. Bij het project ‘Special Danceteam’ ligt de focus op wat hen juíst zo bijzonder maakt. “Zij zijn puur. Die puurheid is zo mooi. Ze winden er geen doekjes om en zeggen en handelen recht uit het hart. Het raakt en ontroert je”, schetst Geert Schroën, teamleider bij PSW. Peter van de Laar, directeur van De Maaskei beaamt dit: “Laat ze schilderen en het is een kleurexplosie. Zet ze op een podium en je wordt weggeblazen door hun enthousiasme en glunderende gezichten vol trots. Ze hebben de unieke gave hun levensvreugde over te brengen op een publiek. Dit is echt fantastisch. Het resultaat is een blije maker én toeschouwer.”

Die bijzondere kwaliteiten komen ook terug in hun dans. “Ze stellen zich onvoorwaardelijk open en dansen vanuit hun hart. Ze weten zich expressief ontzettend sterk uit te drukken“, vult Jan van Dongen, manager amateurkunst bij RICK, aan. Met het project Special Danceteam krijgen mensen met een beperking ruimte om zich te ontwikkelen tot professionele dansers.

Talent wordt beloond

Aanwezig danstalent wordt tijdens een aantal oriënterende workshops, en vervolgens trainingen en repetities, naar boven gehaald. De dansers leren te excelleren in deze kunstvorm. Dit gebeurt niet met als doel om simpelweg te voorzien in een dagbesteding, maar om hen te verheffen als vakkundige dansgroep. “Het Special Danceteam is geen hobby, het moet op de juiste waarde worden geschat. Het publiek koopt straks een kaartje om de prachtige dans zelf te ervaren. Zo participeren de dansers niet alleen aan de samenleving, maar zetten ze als professionele kunstenaars een stap op de carrièreladder”, benadrukt Jan van Dongen. Onder voorbehoud van de coronamaatregelen starten de workshops na de meivakantie.

Laat je raken

Naar verwachting staat het Special Danceteam in 2022 op de planken. Je kunt dan een kaartje kopen voor een voorstelling in het Munttheater in Weert. Daarnaast bieden de dansers een unieke stimulans voor een betere samenwerking tussen collega’s of projectteams. Met teambuildingsactiviteiten op locatie levert het Special Danceteam mooie leermomenten op voor bedrijven. “Mensen met een beperking zijn altijd eerlijk. Er is geen ‘nepgedrag’. Kwaliteiten om jaloers op te worden. Door met ze samen te werken, neem je die onbevangenheid over. Je wordt sneller geraakt in je emoties. En daardoor kun je jezelf ook meer openstellen voor anderen”, licht Geert Schroën toe.

Unieke samenwerking

In 2020 hebben De Maaskei, PSW en RICK hun krachten gebundeld om tot een effectief projectplan te komen waarmee mensen met een beperking de kans krijgen te excelleren als danser. Elke projectpartner brengt hierbij zijn expertise in. “Special Danceteam is een unieke samenwerking. Doordat het speciale onderwijs en de zorg de handen in elkaar slaan, bied je de doelgroep een veilige omgeving waarin zij precies de juiste begeleiding krijgen. Dit maakt het voor hen mogelijk om te groeien tot professionele dansers. RICK heeft een brok ervaring als het gaat om het trainen van dansskills en het wegzetten van een dergelijk project. Zo maken we er samen een onvergetelijk project van”, vat Geert Schroën samen. Het project is gehonoreerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie in de aanloopregeling ‘Samen Cultuurmaken Verbreden’. In 2021 starten de projectpartners met de uitvoering van het project.

Met Special Danceteam wordt niet alleen het eigen aanbod van de projectpartners breder, ook komen er zo meer mogelijkheden voor cultuurparticipatie voor mensen met een beperking. De kennis en ervaring die de projectpartners opdoen in dit project is ook voor andere instellingen interessant. Peter van de Laar, directeur Onderwijsgroep de Maaskei: “Ons doel is om mensen met een beperking kansen te bieden. Met projecten zoals Special Danceteam laten we hen stralen en maken we hun kwaliteiten zichtbaar in de maatschappij. Door als onderwijs-, zorg- of culturele instelling samen te werken, kunnen wij hierin excelleren.”