Monumentale kasteelpoort wordt ingepakt

Een aannemer is maandag begonnen met het ‘inpakken’ van de monumentale kasteelpoort aan de Biest. De poort wordt voorzien van een beschermende constructie.

Loszittend metselwerk voor problemen. Dit kwam naar voren nadat de begroeiing van de poort was afgestorven en het metselwerk van de poort was aangetast.

Voor de bescherming van voorbijgangers en behoud van de rijks monumentale poort van de voorburcht van kasteel Nijenborgh, waren snel maatregelen nodig. Vandaag werd er gestart met de bouw van een houten constructie die voetgangers en kleine voertuigen moet beschermen tegen onverhoopt afvallende stenen. 

Verder komt er een net om te voorkomen dat vogels zich in de poort nestelen en nog meer schade veroorzaken. De tijdelijke maatregelen blijven totdat duidelijk is wat nog meer nodig is voor behoud van dit 15e-eeuwse rijksmonument en hergebruik als belangrijke entree en blikvanger van het Stadspark.

De gemeenteraad zal eerst nog een besluit moeten nemen over een krediet. “Als er een krediet beschikbaar gesteld wordt kunnen we de poort volledig restaureren”, zo licht wethouder Gabriëls toe. De gemeente is eigenaar van het rijksmonument en verantwoordelijk voor de veiligheid van het beeldbepalende gebouw. 

Bekijk een video via: https://youtu.be/o601T-abkNI