Antje Award voor hardwerkende en betrokken vrouwen in de zorg

Woensdag werd voor de 25ste keer de Antje Award uitgereikt. Dit in samenwerking met ‘Werkgroep 08 maart’ en de gemeenten Weert. Dit jaar gaat de award naar de hardwerkende en betrokken vrouwen in de zorg in Weert.

Over de Antje Award

De prijs vernoemd naar mevrouw Pallandt-Hendrix die tot 1926 Weerter vlaaitjes verkocht aan de treinreizigers en beter bekend staat als Antje van de Statie, is bedoeld voor een vrouw die iets bijzonders heeft gedaan voor de Weerter gemeenschap.

Als vrouw van belang zijn voor de gemeenschap en/of  voor vrouwen in het bijzonder kan op veel manieren.

In het verleden

Op 8 maart 1857 gingen textielarbeidsters in New York de straten op om te protesteren tegen de 12-urige werkdag, de lage lonen en de slechte werkomstandigheden. Zij maakten het verschil en deden dit met de middelen die zij tot hun beschikking hadden. Door de Verenigde Naties werd de datum 08 maart in 1976 officieel vastgesteld als Internationale Vrouwendag.

  • Antje 2015, Marian Westheim, maakt het verschil door kinderen te helpen bij het oversteken van de randweg. En geeft zo moeders en vaders een gerust gevoel.
  • Antje 2018,  de orde van de zusters Birgitinnessen doet dit door ,onafhankelijk van de afkomst of het geloof, hulp te bieden.
  • Antje 2019, Thérèse Huijbregts, verleend belangeloos hulp aan kinderen in Malawi.

Dit jaar een bijzondere uitreiking

De uitreiking van de Antje Award 2021  is een bijzondere. Niet alleen vanwege het 25-jarig jubileum, maar ook vanwege de datum van de uitreiking. Het is niet toevallig dat de uitreiking niet op 8 maart, Internationale Vrouwendag, maar op deze dag heeft plaatsgevonden.

12 mei 1820, de geboortedatum van een bijzonder, zorgzaam iemand. Ze hechtte veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek,  ze ijverde voor goede hygiene ( handen wassen) en infectiebeheersing. Tijdens de Krimoorlog van 1853-1856 voerde zij aan het front veel veranderingen in bij de verpleging van gewonde soldaten.

Nu, bijna 170 jaar later, kijken ze naar indrukwekkende en emotionele frontberichten. Handen wassen is belangrijker dan ooit en iedere dag opnieuw wordt gezocht naar oplossingen om een virus te bestrijden en te beheersen. En zonder al die geweldige mannen tekort te doen zijn het in hoge mate vrouwen die een belangrijke rol in hebben in het verzorgen en verplegen.

Florences Nightingale

Lieke Marsman, dichter des vaderlands voor de periode 2021-2023 schreef het volgende gedicht:

Florence Nightingale
Toen er nog echte slagvelden bestonden
Heeft zij uit medemenselijke plicht
Haar leven er geheel op ingericht
Om daar tot troost te zijn van de gewonden
Voor wie zij op haar nachtelijke ronden
Steeds met haar lamp het lijden heeft verlicht.
En zo gaf zij de liefde een gezicht
En bleef haar naam vast met de zorg verbonden.
Maar zoals zij was, waren er zoveel
En ook al hebben zij geen naam gekregen
Toch kom je ze vandaag de dag nog tegen.
En dus dank ik in Florence Nightingale
Bij voorbaat al het dienstbaar personeel Dat mij ooit onbaatzuchtig zal verplegen.

En daarom kan het niet anders zijn dan dat de Antje Award 2021 gaat naar de Florences Nightingale van Weert.  Voor al die hardwerkende, betrokken vrouwen in de zorg in Weert wordt de prijs symbolisch uitgereikt aan de medewerksters van het St. Jans Gasthuis.