Belgen dringen aan op realisatie treinverbinding Hamont – Weert

Algemeen Belgie Economie Politiek 14 reacties 2 min. leestijd

De Belgische politiek blijft aandringen voor de realisatie van de treinverbinding voor personenvervoer tussen het Belgische Hamont en Weert.

Dinsdagmiddag stemde de commissie mobiliteit van het Belgische Federaal Parlement unaniem in met de resolutie voor het realiseren van een grensoverschrijdende treinverbinding tussen Hamont en Weert. De resolutie is een sterk signaal voor de Belgische minister en Nederlandse overheid.

“Een heel belangrijke stap! Dit is een heel sterk signaal aan minister Gilkinet om vol te gaan om deze verbinding te realiseren en een signaal voor Nederland om het laatste stukje tot Weert te elektrificeren om de trein te kunnen ontvangen.”

Theo Schuurmans (CD&V en oud-burgemeester Hamont-Achel)

Met deze resolutie wil de Belgische politiek de aandacht vestigen op de grensoverschrijdende verbinding op spoorlijn 19 tussen Hamont en Weert. Die verbinding is volgens hen van belang om de groeiende economische kernen in het noorden van België (Antwerpse en Limburgse Kempen) en Zuid-Nederland (Nederlands Limburg en Noord-Brabant) dichter bij elkaar te brengen. Lokaal is er tussen Belgisch en Nederlands Limburg veel verwevenheid.

Verbinding met Brainport-regio

Het doortrekken van een treinverbinding tussen Hamont en Weert, zorgt er bovendien voor dat er een treinverbinding tussen Antwerpen en Eindhoven ontstaat. Eindhoven is de hoofdplaats van wat Brainport Eindhoven is gaan heten, de economische hotspot in de lage landen waar ook veel Belgische bedrijven en kennisinstellingen mee verbonden zijn. Het dagelijkse verkeer van pendelaars van en naar de regio’s Weert en Eindhoven is groot.

Er zijn dus zowel lokale als bovenlokale opportuniteiten bij een heropening van deze grensoverschrijdende spoorverbinding.

Doel van aangenomen resolutie

Met de resolutie wil men dat expliciet de steun wordt uitgesproken voor de doortrekking van spoorlijn 19 Mol-Hamont naar Weert. Tevens willen de Belgische politiek dat met de Nederlandse collega’s afspraken worden gemaakt om deze treinverbinding zo snel als mogelijk te realiseren en hiervoor middelen beschikbaar komen.

Lees de resolutie via deze link: https://iwdg.nl/3uY3eHN (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
14 reacties