Burgemeester Nederweert krijgt resten Halifax bommenwerper

Nederweert – Na de dodenherdenking op 4 mei 2021 in Nederweert kreeg burgemeester Birgit op de Laak een bijzonder kunstobject overhandigd.

Onderdelen van een Halifax (NA260 L8-G) bommenwerper, die in Nederweert zijn gevonden, zijn verwerkt tot een kunstobject zodat het als blijvende herinnering bewaard kan worden op een mooie plek in het gemeentehuis van Nederweert. Het kunstobject werd overhandigd door Johan Bloemers van stichting Luchtoorlog 1939-1945.

Bloemers had al langer het idee om iets met een deel van de gevonden resten van deze Halifax te doen. Zo ontstond het idee om er een kunstobject van te maken. Op 31 januari 2020 was duidelijk geworden dat de gevonden vliegtuigdelen in het Weerterbos in Nederweert afkomstig waren van de Halifax NA260 bommenwerper.

In eerste instantie werd gedacht dat de bommenwerper in Asten was neergestort, maar dat bleek niet het geval te zijn. Tot die conclusie kwam men na jarenlang uitvoerig onderzoek door Alfons Bruekers van de stichting Strabo en Johan Bloemers van de stichting Luchtoorlog 1939-1945. Het duo kon de conclusie onderstrepen op grond van genummerde onderdelen alsmede ooggetuigenverklaringen en archiefgegevens.

Meer informatie via: luchtoorlog-1939-1945.nl.