Nachtvluchten en een ‘sonic boom’ door straaljagers, hoe zit dat?

Waarom worden er boven Weert nachtvluchten uitgevoerd door F-16’s? En hoe zit het met een supersonische knal (sonic boom) die de vliegtuigen kunnen veroorzaken?

Begin deze maand werd de regio Weert opgeschrikt door een harde knal. Deze knal werd veroorzaakt door een F-16 gevechtsvliegtuig tijdens een testvlucht. In de onderstaande video legt basiscommandant Jeroen Poesen van Vliegbasis Kleine-Brogel een uitleg daarover.

De F-16 vliegtuigen die boven Weert vliegen zijn meestal gestationeerd op deze NAVO-luchtmachtbasis, net over de grens in het Belgische Peer. Vanaf deze basis worden niet alleen testvluchten uitgevoerd, maar er worden ook operationele opdrachten uitgevoerd om bijvoorbeeld het luchtruim van de Benelux te beschermen.

Commandant Poesen legt ook uit waarom er nachtvluchten plaatsvinden. De F-16 piloten moeten optimaal getraind zijn om ook in het donker te kunnen vliegen. De piloten vliegen immers ook boven operatiegebieden zoals bijvoorbeeld Irak en Syrië. Om ervoor te zorgen dat de piloten ook veilig boven conflictgebieden kunnen vliegen dan hebben ze een minimaal trainingsniveau nodig.

Meer over de vliegbasis en aankondigingen van testen en nachtvluchten kun je vinden via: https://www.facebook.com/kleinebrogelairbase

Bekijk een video met nadere uitleg via: https://youtu.be/QIXnq9njR5E