Rechter doet uitspraak in kort geding bestuurskwestie Bospop

Algemeen Weert 2 reacties 2 min. leestijd

Binnen het bestuur van van Stichting Bospop is onenigheid ontstaan over de keuze van een nieuw in te voeren bestuursmodel. Het leidde tot een kort geding waar de rechter vandaag een uitspraak over deed.

De voorzitter van het bestuur had samen met andere bestuursleden drie bestuursleden ontslagen, zo staat verwoord in de uitspraak van de rechtbank. De ontslagen bestuursleden zijn echter van mening dat dit ontslag niet rechtsgeldig is.

Waarom ontslagen?

Aan het ontslag ligt een nieuwe wet, die per 1 juli in werking treedt, ten grondslag. Het gaat om de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen(WBTR). Deze wet moet het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Om te voldoen aan de nieuwe wet wilde men het bestuursmodel van de Stichting Bospop wijzigen, maar daarover ontstond onenigheid.

Naast kort geding ook bodemprocedure

Naast een kort geding is er ook een bodemprocedure (een meer uitgebreide rechtszaak) gestart. Omdat een bodemprocedure meer tijd kost wilden de ontslagen bestuursleden terug zitting nemen in het bestuur om hun werkzaamheden te vervolgen. De voorzieningenrechter wees echter deze eis af omdat de ontslagen bestuursleden de Stichting hadden moeten dagvaarden, en niet de bestuursleden die momenteel nog in het bestuur zitten. Een vormfout dus.

Andere eisen

De eis tot het staken van uitlatingen in artikelen op de website van 1Limburg is afgewezen omdat het bestuur niet verantwoordelijk is voor de daarop geplaatste artikelen en daar ook geen zeggenschap over heeft.

Ook de eis om de voorzitter van het bestuur te schorsen wordt door de rechtbank afgewezen omdat onrechtmatig handelen door de voorzitter van het bestuur niet aannemelijk is gemaakt.

De ontslagen bestuursleden zullen nu moeten afwachten wat de uitspraak van de bodemprocedure zal zijn. De voorzitter en de ontslagen bestuursleden gaven een reactie bij 1Limburg.

Bekijk de volledige uitspraak via: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2021:4587

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties