Brand in monumentale boom op Molenakker

Update 8.59u – De brandweer en politie zijn donderdag rond 5.30 uur gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Windmolen in de wijk Molenakker. Op een plantsoen was brand ontstaan in de holte van een monumentale beuk.

De brand werd ontdekt door een krantenbezorger die vervolgens aanbelde bij een buurtbewoner. De buurtbewoner reageerde kordaat en rolde de tuinslang uit om de brand te doven met water. Ook een andere buurtbewoner schoot te hulp met een gieter. Intussen waren de hulpdiensten gewaarschuwd.

Bij aankomst van de hulpdiensten was de brand al grotendeels gedoofd. De buurtbewoners lieten aan de hulpdiensten zien dat het had gegloeid in de boomholte.

Er werd vervolgens nog een brandslang uitgerold door de brandweer om de boomholte nog eens goed nat te maken. Daarmee was de brand definitief gedoofd.

Het is nog even afwachten of de monumentale beuk, die gepland is rond het jaar 1900, het gaat overleven. Daar zal nader onderzoek naar gedaan moeten worden.

Update

Rond 8.15 uur werd de brandweer opnieuw gealarmeerd. Ditmaal voor een nacontrole. Na de eerste brandweerinzet vanochtend had een buurtbewoner met een drone, met daarop een warmtebeeldcamera, de boom geïnspecteerd. Het bleek dat de boom van binnen nog opvallend warm was en nasmeulde.

De brandweer heeft de boom nog eens nat gemaakt. De gemeente Weert is in kennis gesteld om te bekijken welke verdere maatregelen nog mogelijk zijn.

Update 11.48

Buurtpreventie Molenakker heeft beelden op Facebook gezet van jongeren die ‘belletje trekken’. Mogelijk hebben ze ook iets te maken met de brand van de boom.

OproepAfgelopen nacht, van woensdag op donderdag 8 juli zijn er een aantal jongens gesignaleerd op de Windmolen die bij…

Posted by Buurtpreventie Molenakker on Thursday, July 8, 2021

Bekijk een video via: https://youtu.be/UC9miKp5ncA