CDA Weert: plan stadsbrug past niet bij Weert

Algemeen Politiek Weert 27 reacties 4 min. leestijd
Schetsontwerp JPO

De Weerter CDA-fractie vindt het gekozen ontwerp voor het “iconisch” gebouw aan de stadsbrug niet passen bij Weert. Ze hebben dat in de raadsvergadering van 13 juli duidelijk gemaakt, zo melden het CDA Weert vandaag.

Het plan heeft niet de steun gekregen van de partij. Aan de stadsbrug moet een beeldbepalend, bijzonder gebouw komen dat past bij de identiteit (het karakter) van Weert. Dat was de opdracht. In het gekozen ontwerp zien zij het karakter van Weert echter helemaal niet terug. Het CDA Weert is daarover heel teleurgesteld.

Identiteit van Weert

Het is ook bijzonder hoe het begrip identiteit is gebruikt. Voor het CDA Weert zit de identiteit in de cultuur van Weert, de mensen, de geschiedenis. De beoordelingscommissie die het ontwerp heeft gekozen heeft de identiteit echter gezocht in termen uit nota’s van de gemeente. Groene stad, vrijheid, inclusiviteit, klimaatadaptatie en dergelijke. Een papieren identiteit dus, niet de werkelijkheid van Weert.

Bij het CDA zijn ze dan ook teleurgesteld door de gevolgde procedure. De genoemde beoordelingscommissie heeft vier ontwerpen beoordeeld en het uiteindelijke ontwerp gekozen.

In een besluit van het college van B&W van 1 december 2020 staat dat het gekozen ontwerp voor goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat blijkt echter niet gebeurd. Het CDA Weert heeft daarom geen stem gehad in de keuze. De beoordelingscommissie die de keuze heeft gemaakt heeft daardoor het eerste en het laatste woord gehad. De commissie bestond uit één wethouder, twee raadsleden (niet van het CDA) en vijf ambtenaren. Raadsleden hebben zich kunnen opgeven voor twee plaatsen in de commissie. Het CDA in Weert heeft dat niet gedaan omdat volgens het B&W-besluit van 1 december het gekozen ontwerp voor goedkeuring zou worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het college heeft geen verklaring gegeven waarom de raad niet om goedkeuring is gevraagd. Een meerderheid van de raad vond de gang van zaken echter geen probleem.

Kritiek gericht aan dovemansoren

Medio april 2021 werd het winnende ontwerp openbaar gemaakt. Sinds deze presentatie heeft de CDA-fractie veel signalen gekregen van bezorgde inwoners. En die signalen waren glashelder: Dit gebouw past niet op deze locatie. Te hoog, niet mooi, niet passend bij de omgeving, niet passend bij het verleden noch bij de toekomst en niet passend bij de identiteit van Weert. En het CDA was niet de enige partij met kritiek op het ontwerp. Ook DUS Weert, PvdA en Fractie Duijsters waren deze mening toegedaan. Het is volgens de partij dan ook bijzonder teleurstellend dat de wethouder op geen enkele wijze is ingegaan op deze brede zorgen die vanuit de volksvertegenwoordiging kenbaar zijn gemaakt. Ze vinden ook dat een gebouw met zo’n grote impact op de omgeving dat in opdracht van de gemeente wordt gebouwd op een breed draagvlak in de samenleving moet kunnen rekenen. En dat is met het gekozen ontwerp heel zeker niet het geval, aldus het CDA.

De entree van Weert

De CDA-fractie hoopt dat de verantwoordelijke wethouder en het merendeel van de raad zich de komende tijd wat aan gaat trekken van de brede kritiek vanuit de Weerter samenleving. “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het gaat hier immers niet over een muurtje hier of een bloemperkje daar. Het gaat hier over de entree van onze stad. De generatie voor ons klaagde dat er in het verleden veel te veel is afgebroken in Weert. Laten we voorkomen dat de generatie na ons klaagt over de bouwsels waarmee we hen hebben opgescheept.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
27 reacties