Éénmalige kans voor scholieren om voorburcht Nijenborgh te onderzoeken

Vanaf vandaag kruipen zo’n 1000 scholieren uit het Weerterland in de huid van archeologen. Museum W, RICK en het Munttheater Weert betrekken basisschoolleerlingen bij de geschiedenis van hun stad met het project ‘Graven naar de graven’. Ze mogen mee gaan ‘graven’ bij het voormalig kasteel van de graaf van Horne.

Vanaf juli vindt er archeologisch onderzoek plaats bij de voormalige voorburcht van kasteel Nijenborgh aan de Biest in Weert. Een team van wetenschappers gaat aan de slag om de verborgen geschiedenis van deze plek naar de oppervlakte te halen. Een unieke en éénmalige  kans om met het cultuureducatie-project ‘Graven naar de graven’ leerlingen te betrekken bij deze bijzondere cultuurhistorie.

De start van dit erfgoedproject vindt eerst plaats op school. Hier maken de leerlingen via een film kennis met archeoloog Frans die samen met zijn pientere dochter Guusje de hulp inroept van de basisschoolleerlingen. Deze ontvangen een werkmap en maken vervolgens een graafplan dat ze uiteindelijk presenteren aan ‘hulp-archeologen’ bij hun bezoek aan de opgravingen.

Na de zomer gaat het project verder en volgen de leerlingen de opbrengst van de opgravingen en wat er gebeurt met alle spullen die zijn opgegraven. Ze denken na over de waarde van bewaren; wat is van onze tijd de moeite waard om te bewaren? Met als afsluiting een bezoek aan het dan geheel vernieuwde Museum W.

Vandaag vond bij het voormalige kasteel aan de Biest de aftrap plaats van het project. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Sterk.

Bekijk een video van de aftrap: https://youtu.be/1zm870wy7XY