Nieuw in Weert: het boompaspoort dat laat zien wat een boom oplevert

Vrijdag werd op de Windmolen het eerste boompaspoort onthuld. Een boompaspoort laat zien wat een boom oplevert. Een ‘gewone beuk’ op de Windmolen (waarvan er onlangs één van in brand is gestoken) heeft bijvoorbeeld het koelvermogen van 18 airco’s.

Het boompaspoort is een Europees initiatief en sinds 2020 in diverse Nederlandse gemeenten doorgevoerd. In Weert nam Stichting Groen Weert het initiatief en in nauwe samenwerking met de Gemeente werd het paspoort ingevoerd. Zo’n boompaspoort laat zien wat de desbetreffende boom presteert op het vlak van ecosysteemdiensten. Denk onder andere aan het vastleggen van CO2, opvangen van (regen)water, luchtfiltering en koelvermogen. De waarden worden berekend met hulp van algoritmen van bijvoorbeeld iTree.com.

Het boompaspoort op de Windmolen is afgebeeld op duurzaam Trespa en gemonteerd op een onderstel dat Weerterlandhout speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt. Andere waardevolle bomen in Weert zullen de komende maanden van een A4 formaat boompaspoort worden voorzien. Doel van deze actie is, om het publiek bewust te maken van de ecologische waarde van vooral grote bomen: “Ik ben een beuk. Ik doe belangrijke dingen voor jou!”.

In de onderstaande video vertellen Wim Vlekken en wethouder Van den Heuvel er meer over.

Bekijk een video via: https://youtu.be/ut0N9o2LxLY