‘Omgaan met dementie’ voor mantelzorgers

Algemeen Informatie Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto via Punt Welzijn / MantelzorgNL

Als je in je omgeving met dementie te maken krijgt loop je tegen veel vragen aan. Hoe gaat het ziekteverloop er uit zien? Hoe ga je om met het veranderende gedrag? Wat moet er allemaal geregeld worden? En hoe zorg je voor een veilige omgeving binnen- en buitenhuis?

Als je zorgt voor iemand met dementie krijg je naast de praktische dingen zoals de zorgtaken en huishoudelijke taken ook met veel andere zaken te maken. Je naaste kan zich anders gaan gedragen en een voorheen gelijkwaardige relatie verandert meer en meer in een zorgrelatie. De ziekte kan er voor gaan zorgen dat je toekomstbeeld er anders uit ziet dan je vooraf gedacht had en daarnaast maak je je zorgen om de ander. Zo komt er praktisch en emotioneel van alles op je af. Kennis en het delen van ervaringen kan je helpen om te gaan met de situatie.

Eenmalige en meerdaagse cursus

In september organiseert Punt Welzijn twee verschillende bijeenkomsten voor mantelzorgers van mensen met dementie. Zo is er op 20 september de informatiebijeenkomst ‘Omgaan met dementie voor mantelzorgers’ verzorgd door Home Instead Thuisservice. Je krijgt hier handvatten en tips aangereikt die je kunnen helpen in de dagelijkse omgang met je naaste.

Op 6 september start er i.s.m. Hulp bij Dementie en MetGGZ de meerdaagse cursus ‘Zorg en dementie’. Deze cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur. Dit biedt de ruimte om uitgebreid aandacht te hebben voor de praktijk van alle dag. Ook gaat de cursus in op de verschillende vormen van dementie met wisselende ziektebeelden. Mantelzorgers worden geschoold in zaken waar ze in vast lopen, maar ook in de wet- en regelgeving waarmee ze te maken kunnen krijgen. Bij aanvang van deze cursus ontvang je het boek ‘Had ik het maar geweten’.

Deze bijeenkomsten worden gratis aangeboden. De eenmalige bijeenkomst vindt plaats op 20 september van 19:00 tot 21:30uur in het Beekcwartier (Beekstraat 54). De meerdaagse cursus vindt plaats op 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november en 15 november telkens van 10:30 – 12:30uur in Keenterhart (St. Jozefskerkplein 3). 

Aanmelden

Aanmelden kan via de website van Punt Welzijn / 0495-697900 / [email protected]. Naast deze cursussen is er nog meer aanbod voor mensen met dementie en hun omgeving. Bekijk de mogelijkheden op www.puntwelzijn.nl/dementie.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie