Opvallende daling van leegstand in Weert

Alle seinen lijken op rood te staan voor de Nederlandse retail. Ze hebben al bijna 17 maanden te maken met corona en de beperkende maatregelen en winkelsluitingen. Het aandeel van online groeit ongekend hard, niet alleen in de ‘bekende’ branches, maar ook  in relatief nieuwe branches zoals ‘food’.

Onderzoeksbureau Locatus deed onderzoek naar de leegstand in Nederlandse steden. Weert viel daarbij op omdat hier de leegstand is gedaald van 21% naar 19%. Het viel extra op omdat Locatus in de 17 grootste centra van Nederland een veel minder rooskleurig beeld zag. In deze centra steeg de leegstand juist.

De daling was ook bij de NOS opgevallen. Het NOS Journaal kwam eerder deze week naar Weert en vanochtend werd het meegenomen in het landelijke tv-journaal en was er een radio-interview te horen.

Tijdens het bezoek van de NOS kwam centrummanager Paul Kooij aan het woord. Hij lichtte toe dat er middels afspraken met onder andere vastgoed-eigenaren een motiverend beleid wordt gehanteerd en dat startende ondernemers gesteund worden met een subsidie die kan oplopen tot 5000 euro, zo meldt Centrummanagement Weert. Vooral jonge ondernemers grijpen de kans om een winkel te openen in Weert.

Anderzijds zijn er ook in Weert een aantal leegstaande gebouwen getransformeerd naar woongebouwen.

Het tv-item van de NOS is terug te bekijken via: https://www.npostart.nl/nos-journaal/19-08-2021/POW_04815962 (ga naar 3m50s)