Je kan getuige zijn van burlende edelherten in het Weerterbos

Algemeen Nederweert Regio Uitgaan Reageer 3 min. leestijd
Foto: Henk Heijligers

Vanaf 13 september organiseert Het Limburgs Landschap bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. Aanmelden is noodzakelijk. De herten worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken. Je kan getuige zijn van dit spectaculaire schouwspel.

Het Weerterbos, ten noordwesten van Weert, maakt deel uit van het veel grotere en grensoverschrijdende Kempen-Broek. De vochtige en droge bossen, grotendeels eigendom van Het Limburgs Landschap, worden afgewisseld met graslanden, heide en vennen. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Indrukwekkend

Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Zo’n roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren en wordt aangevoerd door een leidhinde. Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels. Dat verandert vanaf begin september.

In de periode september/oktober worden de mannetjes bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf begin oktober keert de rust terug en gaat ieder terug naar zijn eigen groep.

Bronst en burlen

Tot en met zondag 10 oktober worden bijna dagelijks excursies georganiseerd in de avond en in de vroege ochtend om dit indrukwekkende schouwspel van de bronst met burlende edelherten te bekijken. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen. Het resultaat van dit alles kun je overigens het komende voorjaar aanschouwen, wanneer de jonge kalfjes worden geboren.

Edelherten spotten (verplichte aanmelden)

Vanaf maandag 13 september vinden bijna dagelijks excursies plaats tot en met 10 oktober. Je kan een toegangsticket bestellen voor € 7,00 per persoon (Beschermers van Het Limburgs Landschap krijgen korting) op www.limburgs-landschap.nl/kalender. Tijdens de excursie is voor personen met een toegangsticket de wildtoren o.l.v. de gids te bezoeken.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie