Weertenaar (69) verdacht van vervoeren illegale prostituees

112 Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

De politie heeft een 62-jarige vrouw uit Amsterdam en een 69-jarige man uit Weert aangehouden die vermoedelijk actief zijn binnen een netwerk dat het voor Latijns-Amerikaanse prostituees, onder wie veel transgenders, mogelijk maakt zich illegaal als sekswerker te vestigen.

Bij de vrouw in Amsterdam is een telefoon in beslag genomen met 1600 contacten van prostituees en van mensen die hen voorzien van onderdak en een werkplek. Voor de prostituees worden ook tegen betaling advertenties op internet geplaatst, telefonische afspraken met klanten gemaakt en taxichauffeurs aangeboden. De prostituees moeten naar verhouding hiervoor veel van hun verdiensten inleveren.

De Latijns-Amerikaanse sekswerkers bevinden zich meestal in een kwetsbare en afhankelijke positie. Zij zijn de Nederlandse en vaak ook de Engelse taal niet machtig. Zij zijn over het algemeen 7 dagen in de week 24 uur beschikbaar voor vaak risicovolle seks. Ze werken niet langer dan een week op dezelfde plaats en verhuizen dan naar een andere plek. Dit gebeurt om verscheidenheid in het aanbod in een stad te behouden, maar voorkomt ook dat de prostituees een sociaal netwerk opbouwen.

Mensensmokkel

Tegen de aangehouden verdachten bestaat de verdenking dat zij illegaal in Nederland verblijvende prostituees uit winstbejag behulpzaam zijn geweest bij het verkrijgen van een verblijf in Nederland. Zij worden zodoende verdacht van mensensmokkel. Vermoedelijk regelde de vrouw tegen betaling woon- en werkplekken voor de prostituees. De man wordt ervan verdacht dat hij de prostituees vervoerde naar deze adressen.

De rechter-commissaris in Zwolle heeft de vrouw vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld. De man is die dag door de politie heengezonden in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek. Hij blijft wel verdachte. Het politieonderzoek  wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche.

De 1600 contacten uit de telefoon van de vrouw hebben een WhatsApp bericht gekregen van de politie. De prostituees zijn gewezen op de mogelijkheid hulp te vragen of aangifte te doen. Degenen die hen voorzien van onderdak en werkplekken zijn gewaarschuwd dat zij zich mogelijk schuldig maken aan mensensmokkel.

Toename transgenders

Uit prostitutiecontroles in heel Nederland blijkt de laatste jaren een toename van vrouwen en transgenders uit Latijns-Amerika. In een zogenoemd Fieldlab Mensenhandel heeft een groepje vertegenwoordigers van OM, politie, Koninklijke Marechaussee, een gemeente en hulpverleners onderzoek gedaan naar met name prostitutie door deze transgenders. Naar schatting verblijven ongeveer 700 Latijns-Amerikaanse transgender prostituees in Nederland. Deze schatting is gebaseerd op het aantal advertenties van deze groep op twee van de grootste sekssites. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger.

Veel transgenders uit Latijns-Amerika komen naar Europa in de hoop op een beter leven. In hun geboorteland staan zij voor de keuze van kapster of prostituee, als ze al niet vermoord worden vanwege hun identiteit. Ook uit informatie van Europol komen steeds meer gevallen van mensenhandel met verdachten en slachtoffers vanuit Latijns-Amerika in Europa naar voren. Er zou sprake zijn van een carrousel van Latijns-Amerikaanse transgender prostituees die telkens voor een korte periode vanuit woningen verspreid over het land en door Europa werken.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie