Boswerkzaamheden voor meer variatie in de Laurabossen

Foto via: Natuurmonumenten

Al enkele jaren werkt Natuurmonumenten aan meer afwisseling in de Laurabossen bij Weert. Dit najaar vinden er ook boswerkzaamheden plaats. In de afgelopen jaren is er door het creëren van open plekken, het weghalen van naaldbomen en het aanplanten van loofbomen een goede basis gelegd voor een gevarieerd Laurabos.

Toekomstbestendig bos

Met afwisseling van naald- en loofbos, dichte en open plekken, jonge en oude bomen ontstaat er een bos met volop variatie. Een bos met een hoge biodiversiteit heeft ruimte voor veel verschillende insecten, vogels en zoogdieren. Zo’n gevarieerd bos kan beter neerslag  vasthouden en is ook nog eens prettig om in te recreëren. In de Laurabossen halen we daarom her en der naaldbomen weg, ook wel “dunnen” genoemd. Op deze manier ontstaat er groeiruimte voor de overige bomen en voor verjonging van het bos. Daarnaast maken Amerikaanse eiken plaats voor loofbomen als beuk, inlandse eik en zoete kers.

Werk in uitvoering

Vanaf 25 oktober kan je in de Laurabossen de aannemer aan het werk treffen. In het bos wordt gewerkt met een harvester en uitrijder. Op sommige plaatsen kruisen of lopen de recreatieve routes gelijk met de werkroutes. Alle routes blijven toegankelijk, ze vragen om begrip en extra oplettendheid. 

Later in het seizoen vindt de aanplant van de loofbomen plaats. Wil je meer weten over de boswerkzaamheden in de Laurabossen vraag dan de folder aan of stel jouw vraag via [email protected]