De Huiskamer voor ouderen heeft haar deuren heropend

Het was donderdag een geweldige dag voor ouderen in Weert want de Stichting Dagopvang opende haar deuren weer voor de dagopvang (Huiskamer Weert) van ouderen die tussen wal en schip vallen.

Ruim 35 jaar geleden nam Els Ahsman het initiatief om in de vorm van een “Huiskamer” ouderen op te vangen. Het gaat dan om ouderen die (meestal) op hulp aangewezen zijn vanwege het slechte lopen, zien en/of horen. Ouderen die dreigen te vereenzamen en geen gebruik maken van bestaande sociale activiteiten. Deze zijn vaak niet geschikt voor hen omdat het ontbreekt aan ondersteuning, begeleiding of de omvang van groepen.

100 ouderen

Voor corona werd de opvang met meer dan 40 vrijwilligers voor ruim 100 ouderen verzorgt op vijf locaties in Weert (Cwartier, Nedermazehof, Rode Kruisgebouw, Centrum en Zuyderborgh). De gedwongen sluiting maakte dat alle ouderen thuis kwamen te zitten. Zo goed en kwaad als het kon hebben de vrijwilligers contacten onderhouden en vandaag was het een mooi weerzien. Veel dames en heren waren blij om elkaar na bijna 1,5 jaar weer in levende lijve te zien. 

Vlaai en wethouder

Onder het genot van een kop koffie en een stuk vlaai heeft wethouder Paul Sterk namens de gemeente de stichting en haar vrijwilligers een hart onder de riem gestoken. Daarna werd er gezamenlijk gegeten, een beetje gerust en een spelletje gedaan.

Vrijwilligers

De afgelopen periode heeft het nieuwe bestuur de tijd genomen en hard gewerkt aan de organisatie, een nieuw vrijwilligersbeleid en gezocht naar nieuwe vrijwilligers. Dat laatste is de beperkende factor op dit moment volgens voorzitter Balder Lamers.

Veel vrijwilligers behoorden zelf tot de doelgroep en begin september werd afscheid  dan ook afscheid genomen van een aantal vrijwilligers die zich met ziel en zaligheid hebben ingezet. Toppunt was Suze Boelaars die vanaf dag 1 betrokken was bij de Huiskamers, maar met haar 92 jaar zelf niet meer in staat was om voor anderen te zorgen. 

“Omdat we op dit moment even niet genoeg vrijwilligers hebben kunnen we maar op een locatie (Cwartier) en dan voor twee halve dagen en een hele dag opstarten. Dat zijn nu circa dertig ouderen. Dat waren dus vijf locaties en circa 100 ouderen. Dat is jammer maar we hebben om drie of vier ouderen te helpen ook een vrijwilliger nodig en dat maakt dat er veel mensen thuis zitten te wachten tot ze even de deur uit kunnen. We hebben een hele leuke en gezellige groep vrijwilligers die hun steentje bij draagt maar dat moeten er snel meer worden” aldus Balder Lamers.

Wil jij iets betekenen voor een ander, nieuwe mensen leren kennen en je nuttig voelen? Neem dan contact op met Stichting Dagopvang en bel 06-29222051 of mail [email protected]. (www.huiskamerweert.nl).