Ondanks de druk blijven ze bij het SJG topprestaties leveren

Begin november gaf het SJG Weert aan een opnamestop te moeten inlassen vanwege de toestroom van coronapatiënten. Hoe staat het SJG er nu voor? Bestuurder Gertjan Kamps, bestuurder van het SJG Weert, licht het verder toe in de onderstaande video.

Maandag lagen er vijf coronapatiënten op de Intensive Care (IC) en 13 personen op de verpleegafdelingen. Het ziekenhuis in Weert heeft ruimte gemaakt om voor 20 klinische coronapatiënten zorg te kunnen bieden. Een klinische patiënt wil zeggen die hij of zij wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Het aantal coronapatiënten verschilt per dag bij het SJG. Soms blijft het rustig op de Spoedeisende Hulp (SEH) en soms komen er vijf patiënten tegelijk binnen. “Om een vergelijk te maken: voor het weekend hadden we nul personen op de IC liggen en maar acht op de verpleegafdelingen”, aldus bestuurder Kamps.

Kamps benadrukt dat de alle middelen aangegrepen dienen te worden om de druk op de zorg laag te houden zodat ook de andere zorg door kan gaan. Die andere zorg, dus bijvoorbeeld hart- of kankeroperaties, staat onder druk.

Kleine marge

Een maand geleden was er sprake van een opnamestop voor coronapatiënten. Een maand later is er weer meer plek en ruimte om plek te maken, maar er is weinig marge. Dat betekent dat het verschil tussen rustig of ernstig druk heel erg klein is.

Helikopter

Het verschil met vier weken geleden is dat er toen geen mogelijkheden waren om patiënten te verplaatsen naar andere ziekenhuizen. Nu is het anders en zijn er ziekenhuis elders in Nederland in staat om coronapatiënten uit Weert op te vangen. Ook de landingsplaats voor de helikopter op het parkeerdek is weer in gereedheid gebracht.

Topprestatie

“De medewerkers van het SJG leveren momenteel een topprestatie”, licht Kamps toe. De druk in de zorg is continu hoog. “Gelukkig is het zo dat de medewerkers elkaar goed vasthouden, dicht bij de patiënt blijven staan, het hoofd proberen koel te houden en hart warm”.

In een blog op de website van het SJG Weert zegt de bestuurder: “Applaus is niet nodig, we vragen enkel om begrip“.

Bekijk de video: https://youtu.be/mFCLvnmuWvU