Plan voor verzetsmonument WOII op hoek Molenpoort-Wilhelminasingel

Algemeen Uitgelicht Weert 5 reacties 2 min. leestijd
Hoek Molenpoort / Wilhelminasingel

Het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert heeft het initiatief genomen om te komen tot een monument als eerbetoon voor en ter herinnering aan de verzetsactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Weert en omstreken.

Bij de gemeente Weert is een voorstel binnen gekomen voor de realisatie van deze tastbare herinnering. Het college van burgemeester en wethouders is positief over het voorstel: “Een monument waarmee recht wordt gedaan aan de activiteiten en inspanningen van hen die actief hebben deelgenomen aan het verzet tegen de bezetter tijdens de Tweede wereldoorlog in Weert en omstreken”, zo staat in het besluit.

Als locatie voor dit monument heeft het comité gekozen voor het gemeentelijk plantsoen op de hoek Molenpoort-Wilhelminasingel. De totale kosten voor de oprichting van het monument worden door het comité geraamd op € 14.500,-. De kosten van het verzetsmonument kunnen worden gefinancierd uit het budget Typisch Weert van de gemeente Weert.

Om de kosten laag te houden heeft het comité vrijwilligers (waaronder ook de architect en constructeur) gevonden die gratis hun inzet leveren en is er sprake van een hoge mate van zelfwerkzaamheid.

Namen

Het comité wil de namen vermelden van iedereen die in Weert en Stramproy en omstreken actief was in de volgende verzetsorganisaties:

  • De Landelijk Onderduikersorganisatie (LO)
  • Luctor et Emergo (Fiat Libertas)
  • De Heidemaatschappij
  • De Ordedienst (OD)

Het comité heeft een deskundige geraadpleegd die heeft aangegeven dat de namenlijst voor 90-95% compleet is. Mocht blijken dat er nog namen kunnen worden toegevoegd dan zal het comité hiervoor zorgdragen. Onderzoek naar zoiets is nooit afgelopen, er is altijd de mogelijkheid om de lijst met namen aan te passen.

Er worden namen vermeld op het monument zelf en er vindt vermelding plaats op een speciale website die via een zogenaamde QR-code op het monument beschikbaar is.

Het comité streeft er naar het monument voor 5 mei 2022 gerealiseerd te hebben.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
5 reacties