SJG heeft geen plek meer voor coronapatiënten

Algemeen Corona Weert 17 reacties 3 min. leestijd

Het ziekenhuis in Weert is genoodzaakt om een presentatie*- en opnamestop voor patiënten met coronaklachten in te lassen vanwege een te grote toestroom van coronapatiënten.

Eenzelfde beeld zien ze in meer of mindere mate ook bij de ziekenhuizen in de regio. Overplaatsingen, zowel regionaal als bovenregionaal, zijn al weken niet of nauwelijks mogelijk. Dit betekent dat er tot nader order geen patiënten meer met coronaklachten in het SJG kunnen worden opgenomen. Deze stop geldt totdat het aantal patiënten in Weert weer terug is gebracht naar behapbare proporties, bijvoorbeeld doordat de landelijke spreiding weer is opgestart. Dit geldt ook voor de spoedeisende hulp.

Gertjan Kamps, bestuurder SJG Weert: “Het afkondigen van deze opnamestop is een moeilijke, maar onvermijdelijke beslissing, die dan ook zeker niet licht is genomen. Want eigenlijk willen we liever voor iedereen klaar staan die onze zorg nodig heeft. Wij moeten echter ook de kwaliteit van zorg bewaken en willen hiermee voorkomen dat we daarin een kritische grens naderen.”

Sinds vorige week is het aantal coronapatiënten in het Weerter ziekenhuis fors gestegen. Om te zorgen voor goede en verantwoorde zorg, hebben ze toen maatregelen genomen. Dat betekent onder andere dat ze een beperkt aantal operaties moesten afzeggen voor patiënten die na operatie opgenomen moesten worden op de verpleegafdeling. Deze maatregel blijkt echter niet meer voldoende.

Op dit moment verblijven meer dan twee keer zo veel coronapatiënten in SJG Weert dan de afgesproken ‘fair share’. Hierdoor is er sprake van een onevenredige verdeling tussen coronazorg en reguliere patiëntenzorg. Als deze ontwikkeling zich doorzet, komen ze in een situatie terecht waarbij het SJG kwalitatief en kwantitatief niet meer de zorg kan leveren voor de patiënten. Dat maakt dat ze genoodzaakt zijn om deze opname- en presentatiestop af te kondigen.

De reguliere spoedzorg, afspraken op de poliklinieken en medische beeldvorming en operaties zonder opname gaan vooralsnog gewoon door.


* Een presentatiestop betekent dat patiënten met corona-gerelateerde klachten zich niet langer kunnen melden op onze spoedeisende hulp. Ambulances rijden in dat geval naar een ander ziekenhuis wat wel plek heeft.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
17 reacties