Jens Gigase uit Weert verkozen tot jongerenambassadeur VN

Jens Gigase uit Weert is gekozen als jongerenambassadeur voor de Verenigde Naties.

In een bomvol Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werd Jens Gigase (19 jaar) uit Weert verkozen als de nieuwe jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid voor de Verenigde Naties. Hij zal de functie voor twee jaar gaan uitvoeren en zal gaan samenwerken met de andere jongerenvertegenwoordiger, die haar eerste jaar er nu op heeft zitten.

Afgelopen vrijdag tijdens de Nacht van de Verenigde Naties was de finaleavond waarin de kandidaten moesten speechen en discussiëren met de vakjury. Het jongerenpubliek reageerde enthousiast op de kandidaten, de uitslag was voor Jens dan ook zeer spannend.

De oud-leerling van de Odaschool en Het College heeft intensief campagne gevoerd. Zijn campagne speelde zich grotendeels online af. Rond Utrecht, waar Jens geneeskunde studeert, heeft hij scholen kunnen bezoeken om jongeren aan te sporen te stemmen. In Weert was dat niet mogelijk door de herfstvakantie in het zuiden.

Over de campagne zegt Jens: “Het was een hectische week, gelukkig kon ik met een paar vrienden een campagneteam vormen, want het was echt ontzettend druk. Het contact met jongeren was zeer positief en inspirerend, je kunt zo goed horen wat er leeft. Mijn voornaamste thema’s zijn mentale gezondheid onder jongeren en aandacht voor klimaatvluchtelingen. Bij mijn gastlessen op scholen maakte dat veel los.”

Nu Jens jongerenambassadeur is geworden, gaat er heel wat op hem afkomen. “Ik besef dat het nu pas begint, maar ik heb er heel veel zin in om de onderwerpen van onze generatie jongeren onder de aandacht te brengen bij de Verenigde Naties, daar ga ik me in Nederland en in New York vol voor inzetten.”

Over de steun uit het Weerterland is Jens duidelijk: “Geweldig bedankt voor de vele stemmen en de steun voor mijn verkiezing, ik heb bizar veel leuke en enthousiaste reacties ontvangen.”