Esther Raemaekers – de eerste vrouwelijke notaris van Nederweert – neemt afscheid

Algemeen Human interest Nederweert Regio Reageer 7 min. leestijd

Nederweert – Na bijna 25 jaar van toewijding aan het ambt van notaris is aan Esther Raemaekers bij Koninklijk besluit ontslag verleend. De Nederweertse draagt haar kantoor aan de Pastoor van de Steenstraat per 1 januari vol vertrouwen over aan Marlies de Bruijn. Ook al was het een bewuste keuze, afscheid nemen blijft moeilijk. “Na al die jaren laat ik niet alleen mijn onderneming los, maar ook de vertrouwensband die ik met mijn klanten en medewerkers heb opgebouwd. De mensen maakten mijn werk zo bijzonder”, vertelt de Nederweertse.

In Notariskantoor Nederweert zag ze het hele leven samenkomen, met alle emoties die daarbij horen. Het geluk van jonge stellen die gingen trouwen of samenwonen, net een kind hadden gekregen of op het punt stonden hun eerste huis te kopen. De pijn in het hart van mensen die hun dierbare verloren. De gedrevenheid van lokale agrariërs en andere ondernemers en hun zorgen rond de bedrijfsovername. Maar ook de vreugde over een miljoenenerfenis en de familievetes rond de nalatenschap. In het notariaat liggen een lach en een traan heel dicht bij elkaar.

Saai? Vergeet het maar

Vaak wordt het ambt als ‘saai’ en ‘stoffig’ bestempeld. Het tegendeel is waar, weet Esther Raemaekers (49) uit ervaring. “Voor het maken van notariële akten of voor juridisch advies heeft iedereen vroeg of laat een notaris nodig. Dat betekent dat je heel dicht bij de mensen staat. Geen dag is hetzelfde, de meest uiteenlopende verhalen komen op je pad. Rijk of arm, hoogbegaafd of cognitief minder ontwikkeld: je bent er voor iedereen en probeert dus ook iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat begint met aandachtig luisteren. Je inleven in de situatie en de wensen. Met dat persoonlijke verhaal als vertrekpunt ga je bekijken wat er wettelijk allemaal mogelijk is.  Vervolgens breng je al die puzzelstukjes samen in een onafhankelijk en op maat gemaakte akte of een advies dat erop gericht is om juridische problemen op te lossen of te voorkomen. Pas nadat je alle zaken tot in de puntjes hebt gecontroleerd, volgt de akte of het advies als juridisch sluitstuk.”

Ze staat te boek als informeel, sociaal en betrokken. Esther groeide op in Eind, ging in Weert naar school, sportte en ging op stap in Nederweert en woont tegenwoordig in Schoor.  Als de situatie het toeliet, was het ‘Ni-jwieërts’ in haar notariaat de voertaal. De notaris kende haar klanten. En hun families, die vaak al generaties lang op dezelfde plek hun juridische zaken regelen. Na ruim tien jaar trouwe dienst als kandidaat-notaris nam Esther in juli 2010 het notariaat over van de heer Verlinden. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke notaris van Nederweert. 

De kracht van samen

De Nederweertse zwoer trouw aan haar geheimhoudingsplicht. Klanten legden bij haar hun ziel en zaligheid op tafel. Esther Raemaekers nam voor een ieder de tijd, ook al was diezelfde tijd haar grootste vijand. Haar agenda stond altijd vol, te meer ook omdat een notaris veel zaken nou eenmaal op het laatste moment en onder grote tijdsdruk moet regelen. “In de loop der jaren heb ik regelmatig met een testament onder de arm bij mensen aan het sterfbed gestaan. Er kwamen zóveel aangrijpende verhalen voorbij. Bijvoorbeeld van ouders die hun zoon wilden onterven omdat ze hem al 25 jaar niet hadden gezien. Of die man die na jaren van verwaarlozing in eenzaamheid stierf en pas weken later in zijn woning werd gevonden. Wat me persoonlijk het meest raakte waren kinderen die op jonge leeftijd wees waren geworden. Ik herinner me een meisje, ze was net 18 en had haar beide ouders verloren. Om te voorkomen dat anderen misbruik van haar situatie zouden maken, hebben we bewind aangevraagd en in een testament alles voor haar tot in de puntjes geregeld. Ik zeg bewust ‘we’. De notaris, een jurist en vier notarieel medewerkers. We deden het samen, waren een hecht team. Dat is de kracht van dit notariskantoor.”

De toekomst: krachten bundelen

Na bijna 25 jaar van overgave aan het notariaat en haar klanten, is het nu tijd om ruimte te maken voor haar gezin en zichzelf. “Eerst wil ik alle lopende zaken overdragen. Pas dan ga ik rustig nadenken over de toekomst. Aan interesses geen gebrek. Ik wandel en lees veel, hou van theater en toneel en maak graag verre reizen.”

Over de toekomst van Notariskantoor Nederweert maakt ze zich geen zorgen. Die is in veilige handen bij Marlies de Bruijn, met wie ze na haar studie Notarieel Recht samen de beroepsopleiding volgde. Om klanten ook in de toekomst dezelfde hoge kwaliteit van dienstverlening te kunnen bieden, bundelt het team van Notariskantoor Nederweert de krachten met de Weerter collega’s van Notariaat In de Tiendschuur. “In een tijd waarin het aantal notarissen terugloopt en het notariële werk door strengere eisen en de veranderde samenleving steeds complexer wordt, kiezen we ervoor om onze kennis en expertise met elkaar te delen. Samen staan we nóg sterker en kunnen we onze klanten nóg beter van dienst zijn”, zo licht Marlies deze samenwerking toe. Ze is er klaar voor en bruist van de energie om het levenswerk van Esther voort te zetten. Toegewijd aan het vak, toegankelijk en met respect voor iedereen. “Behalve een nieuw gezicht gaat er voor klanten van Notariskantoor Nederweert niks veranderen. Net als Esther vind ook ik het heel belangrijk om een notariële akte in begrijpelijke taal uit te leggen zodat mensen snappen waar ze voor tekenen.  Dát is de taak en de toegevoegde waarde van de notaris.”


Tekst: Bas Poell

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie