Joyce Dur uit Nederweert: ‘Ook jongens mogen jurkjes dragen’

Nederweert – Little Prince Charming, kledingmerk voor jongens, komt met ‘s werelds eerste collectie aan jongensjurkjes. De jurkjes zijn ontworpen voor jongens van 1,5 tot 7 jaar oud.

Geïnspireerd door haar 4-jarige zoon die om een jurk vroeg, startte Joyce Dur, woonachtig in Nederweert, het merk. Al snel na de start van het Instagram-account van het merk, onder de naam ‘dressesforboys’, begonnen volgers van over de hele wereld het idee te steunen.

Het merk richt zich op kinderen van 1,5 tot 7 jaar. “Jonge kinderen zien nog geen blauwdruk van de samenleving voor jongens- en meisjeskleren, ze zien stoffen en prints die ze leuk vinden. Als ze opgroeien krijgen ze te horen dat roze bijvoorbeeld voor meisjes is en blauw voor jongens. Naast  jongens die zelf vragen om jurkjes zijn er ouders die hun kinderen willen ondersteunen bij het ontdekken wie ze zijn, los van geslacht of kleding”, aldus het merk.

Om een jongensachtige look te bereiken, richtte het merk zich op kleuren die worden geassocieerd met jongensmode. Ook in prints en design maakt het merk duidelijk dat het kledingstuk door jongens gedragen hoort te worden, ook al is het een jurk. Dit maakt het voor ouders gemakkelijker om hun zoon in een jurk in het openbaar te laten verschijnen.

Dit jaar kwam het nieuws dat de tiener Frédérique werd geslagen omdat die niet wilden zeggen of die een jongen of een meisje was. “Deze dingen vind ik verschrikkelijk, dit moet veranderen. Het zou niet uit moeten maken hoe je eruit ziet. Door het beeld van een jongen in een jurk te normaliseren hoop ik de samenleving ruimdenkender en inclusiever te maken”, aldus de missie van de oprichter. Het merk richt zich op wereldwijde distributie.