Afscheid team Centrummanagement Weert

Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 8 min. leestijd

Centrummanagement Weert houdt op te bestaan. Het team van de werkorganisatie, dat in het eerste kwartaal van 2022 afscheid neemt, kijkt met weemoed en gepaste trots terug op de resultaten die men in ruim 20 jaar wist te behalen.

In april 2021 stemde de gemeenteraad van Weert voor het beëindigen van de jaarlijkse subsidie voor Stichting Centrummanagement Weert, ten behoeve van de financiering van een nieuw op te richten citymarketing-organisatie. Het wegvallen van de financiële basis van de stichting betekent ook een gedwongen afscheid van de medewerkers van de stichting. Zij blikken terug op de rijke historie van Centrummanagement Weert.

Oprichting

Centrummanagement werd op 21 januari 2000 opgericht in een samenwerking tussen winkeliersvereniging Centrum Weert Promotion, SFW Vastgoed (toenmalig eigenaar van de Muntpassage), de Kamer van Koophandel, Balans (voormalig Wonen Limburg) en de Gemeente Weert. Ten doel werd gesteld de aantrekkingskracht van de binnenstad van Weert te vergroten.

Aankleding

Het uiterlijk van de binnenstad transformeerde in de loop der jaren. Centrummanagement was bij veel ontwikkelingen gesprekspartner, zoals in 2020 nog bij de herinrichting en vergroening van de Nieuwe Markt. Men bood facilitaire ondersteuning bij de jaarlijks terugkerende bloembakken die het centrum in de zomer een kleurrijke aanblik geven. In de winter van 2013 coördineerde Centrummanagement de investering in de nieuwe sfeerverlichting, met daarbij de kenmerkende verlichte gemeentewapens.

Evenementen

Het aan de voorkant vaak zichtbaarste onderdeel was de organisatie van binnenstadevenementen. Het eerste concrete project was, op verzoek van de Gemeente Weert, de realisatie van een ijsbaan in 2002. Dit werd enkele jaren met succes georganiseerd. In 2010 kreeg Centrummanagement de opdracht een vrij toegankelijk volksfeest rondom de komst van de Koninklijke familie tijdens Koninginnedag 2011 te organiseren. Het resultaat was de Oranjeweek, een week met diverse maatschappelijke thema’s (sport, muziek en kunst), waarvan met name de jaarlijkse Dag van Sport & Bewegen een groot succes bleek.

Voortbordurend op de successen van de toenmalige winkeliersvereniging Centrum Weert Promotion werd een jaarlijks programma tijdens de koopzondagen samengesteld. Voorbeelden van kleinschalige activiteiten zijn de kapellen tijdens de carnavalsperiode, chocolade eitjes uitdelende paashaasjes, de kinderbraderie en de jaarlijkse springkussendag. Opvallender evenementen waren het open air circusfestival Cirque de Weert, het Waanzinnig Winkelfestijn met winkelacties en straattheater en het vanuit de Italiaanse Dag doorgegroeide Werelds Weert. Met het Bourgondisch-nostalgische Antje Festival, onder andere een nostalgische kermis bevattend, werd ingezet op het benadrukken van de karakteristiek van Weert.

Cultuur in de binnenstad was een vaste pijler van het programma. Zo organiseerde Centrummanagement het Munten voor Muziek-festijn, waarbij lokale muzikanten als straatartiest konden optreden, en droeg het bij aan Cultureel Lint, de jaarlijkse opening van het culturele seizoen. Van 2013 t/m 2018 werd in de zomer Theater op Straat met onder andere een theaterfietstocht georganiseerd. Tijdens veel evenementen was straattheater onderdeel van het programma.

Hoewel de ijsbaan na enkele jaren vanwege hoge kosten geen doorgang kon hebben, heeft Centrummanagement altijd ingezet op een passend winterprogramma. In 2013 en 2014 presenteerde men de December Kalender Weert, een levensgrote adventskalender met muzikale en theatrale verrassingen, en Het Speeldoosje, een levensgrote muziekdoos als podium. Meer focussend op verspreiding van belevenissen volgden de jaren hierop programma’s met mobiel vermaak, een Late Night Shopping en de winterse vrijmarkt Marktrecht voor elke Weertenaar. In 2019 en 2021 werd op de Markt een kerstbomendoolhof opgebouwd.

Tijdens de coronapandemie organiseerde men Dichter bij Weert, een wandeling langs lokaal ingestuurde dichtkunst verspreid over het centrum. Ook werd ingezet op online bewustwordingscampagnes met ‘koop lokaal’-thema.

Participatie en coördinatie

Bij meerdere centrum- of stadsbrede projecten werd Centrummanagement betrokken of trad het op in coördinerende rol. Na de Oranjeweek in 2011 stond Centrummanagement aan het roer van het programma tijdens Weert 600 Jaar Stad in 2014, met in het programma evenementen als de Nacht van Johnny Hoes, een Middeleeuwse markt en musical Rogstaekers De Legende.

Met intensieve deelname aan het projectteam van stadscampagne ‘Met ons. In Weert.’ droeg Centrummanagement bij aan stadsbrede communicatie, zowel gericht op de bezoekende toerist als de eigen inwoner. Ook faciliteerde Centrummanagement het Comité Bevrijding & Herdenkingen Weert. Tijdens het Van Horne-jaar in 2018 werd deelgenomen aan de tendercommissie.

VVV Backoffice

In 2009 werd de zogenoemde backoffice van VVV Weert geïntegreerd in de organisatie van Centrummanagement. In de lokale kantoorfunctie van de VVV werden toeristische arrangementen ontwikkeld samen met de toeristische ondernemers van Weert. Er werden verbindingen gerealiseerd tussen het totale toeristische aanbod van Weert, samenwerkingsverband de IJzeren Man, Grenspark Kempen~Broek en Stichting Stadsgidsen Weert.  

Voor de toerist lagen drukwerk producten als de Toeristische Wegwijzer, arrangementenfolder, een stadsplattegrond en diverse fiets-, wandel-, en ruiterroutes in de schappen. Ook organiseerde men evenementen als een Bourgondische markt en de Culinaire Hepkes Tour. De backoffice zorgde voor de presentatie van de grootste vlaai ter wereld en was verantwoordelijk voor de totstandkoming van het Zintuigenpark Weert.

Samenwerking

Centrummanagement bezigde zich in lijn van de doelstellingen met het aanjagen van samenwerking op alle voor ondernemers waardevolle fronten. Zo werd in 2004 de certificering van het Keurmerk Veilig Ondernemen behaald, waarmee de verantwoordelijke instantie Weert erkende als bewust en verantwoordelijk aangaande collectieve veiligheid. Een jaar later was Centrummanagement de initiatiefnemer van de oprichting van samenwerkende vastgoedondernemers. In 2015 en 2016 werd een gewaardeerd succes behaald met het verwezenlijken van zowel een BIZ Vastgoed als een BIZ Ondernemers. Met de BIZ (Bedrijven Investeringszone) dragen ondernemers gezamenlijk bij aan ontwikkeling van het centrumgebied, hetgeen zorgt voor financiële draagkracht. Met de beide BIZ-zen werden onder andere de steegjes opgeknapt, het centrum vergroend, het evenementenprogramma versterkt en muziek in de winkelstraten geïnstalleerd.

Afscheid

Met de beëindiging van Centrummanagement Weert in het verschiet neemt de werkorganisatie het eerste kwartaal van 2022 afscheid. Paul Kooij (Centrum Manager), Brigitte de Jong (secretariaat), Anita van den Boogaard (VVV Weert backoffice) en Sander Bus (marketing & evenementen) danken alle betrokkenen voor de samenwerking tijdens de vele projecten, zowel voor als achter de schermen.

Hoewel de aanleiding van het afscheid nu bitterzoet, kijkt het team vol trots terug en spreekt men de hoop uit dat in Weert altijd de ruimte blijft bestaan om in vrijheid en creativiteit te ondernemen, ontwikkelen en samenwerken. Weert is het waard.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie