Einde tijdperk nadert voor JA/NEE stickers op brievenbussen

De bekende NEE-NEE, NEE-JA en JA-stickers op brievenbussen gaan verdwijnen. Er komt een digitaal alternatief. Vanaf 1 juli 2022 zal de wijziging gefaseerd worden toegepast.

De stickers worden vervangen voor een digitaal platform genaamd ‘InMijnBus’. Op InMijnBus.nl geven huishoudens straks eenvoudig hun voorkeur aan voor het wel of niet ontvangen van reclamefolders en huis-aan-huiskranten. Makkelijk, anoniem en geen sticker meer op de brievenbus. Voor het eind van dit jaar beschikken alle Nederlandse huishoudens over InMijnBus.

InMijnBus is een initiatief van MailDB, de brancheorganisatie die al 30 jaar zorgt voor het landelijk systeem van brievenbusstickers en de naleving ervan.

Stickers niet gebruiksvriendelijk

Consumenten geven aan dat het huidige systeem niet gebruiksvriendelijk is: brievenbusstickers zijn voor velen lastig verkrijgbaar en uitzetten tijdens vakantie is niet mogelijk.

Milieu

Iedere reclamefolder of huis-aan-huiskrant die ongelezen bij het oud papier belandt is een verspilling van grondstoffen en energie. Door het gemakkelijker te maken voor huishoudens om (tijdelijk) de voorkeur aan te passen zal de hoeveelheid ongelezen drukwerk afnemen. En door iedere week te weten voor hoeveel huishoudens reclamefolders en kranten gedrukt moeten worden kan veel preciezer de drukoplage worden bepaald.

Ontsieren

In de 30 jaar dat de brievenbussticker bestaat heeft ongeveer 35% van de Nederlandse huishoudens een NEE-NEE, NEE-JA of JA-sticker op de brievenbus geplakt. Marktonderzoek toont aan dat tot 15% van de consumenten geen sticker plakt omdat men het gedoe vindt om een sticker te regelen of de brievenbus niet wil ontsieren. Met een online registratie kan de voorkeur gemakkelijker en onzichtbaar worden aangegeven.

Wanneer?

Met InMijnBus wordt dat vanaf 1 juli 2022 voortgezet voor alle gemeenten van Nederland. De implementatie vindt per woonplaats of gemeente plaats en is uiterlijk 31 december 2022 afgerond. Pilots vinden plaats vanaf april 2022.