Schade Boshoverbrug pas halverwege maart hersteld

Bij de Boshoverbrug in Weert is tijdens werkzaamheden schade ontstaan aan wapeningskabels in de brug. De oorzaak was een afwijkende constructie ten opzichte van de bouwtekening. Deze schade moet worden hersteld voordat er weer verkeer over de brug kan rijden.

Inmiddels is er na uitgebreide rekenkundige testen een ontwerp en een planning gemaakt. Hieruit blijkt dat het tot minstens half maart duurt voordat de schade hersteld is.

Stand van zaken herstel schade aan de brug

De afgelopen weken is de mogelijke oplossing getest om te kijken of deze aan alle eisen voldoet en voldoende sterk is om alle krachten op te vangen. Na enkele aanpassingen, heeft het nieuwe ontwerp de rekenkundige toets doorstaan. Nu worden er proefexemplaren gemaakt die fysiek getest kunnen worden.

Nieuw ontwerp

Het nieuwe ontwerp is als volgt: aan elk van de beschadigde wapeningskabels wordt een klemconstructie aangebracht. Als alle klemconstructies zijn aangebracht en met een hoogwaardige mortel zijn verankerd, is de brug weer even stevig als vóór de schade en voldoet de brug weer aan de constructieve eisen.

Planning

Op dit moment worden de proefexemplaren voor de klemmen geproduceerd. Deze zullen eind week 3 klaar zijn. Daarna is de planning als volgt:

  • Week 4 en 5 (24 januari – 4 februari), fysieke testen: De proefexemplaren worden aan verschillende fysieke tests onderworpen.
  • Week 6 (7 februari), productie: Als de proefexemplaren de fysieke tests doorstaan, kunnen de veertig exemplaren voor het herstel van de brug worden besteld en geproduceerd (het betreft een voor dit werk ontworpen product, dat niet standaard in de schappen ligt).
  • Week 7 en 8 (14 februari – 25 februari), voorbereidende werkzaamheden: In week 7 starten we met de voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van de klemconstructies.
  • Week 9-11 (28 februari – 11 maart) aanbrengen klemmen: Na het aanbrengen van de klemmen is de schade aan de brug hersteld.

Dit alles geldt onder het voorbehoud dat de fysieke testen goed worden doorstaan en de klemconstructies tijdig geleverd worden. Door onvoorziene omstandigheden kan de planning altijd wijzigen.

Wanneer kan de brug weer open?

Na het herstel van de schade kan de brug weer open. Als alles volgens planning verloopt, is dit in week 11. Na het herstel van de schade moeten de oorspronkelijk geplande werkzaamheden wel nog worden uitgevoerd. Deze worden opnieuw ingepland.