Het Cantine Theater in Budel-Dorplein: van eetzaal naar volwaardige theaterzaal

Budel-Dorplein – Op een steenworp afstand van de Zinkfabriek ligt in Budel-Dorplein de Cantine. Het kloosterachtige gebouw staat er sinds 1896 en diende tientallen jaren als huisvesting voor werknemers van de fabriek. Naast onder andere Hotel Sint Joseph, een winkel, een wasserij en een bar was er ook een ontspanningsruimte. Deze laatste zou in haar bestaan verschillende functies krijgen, in verval raken, maar ook weer in ere hersteld worden.

Oorspronkelijke functie

In de beginjaren van de Cantine werd de in het gebouw centraal gelegen ontspanningsruimte voornamelijk als eetzaal gebruikt, zo vertelt Jorrit de Kort. Hij is een van de mensen die het theater weer nieuw leven heeft ingeblazen. “Van tijd tot tijd waren er ook optredens van toneel- en muziekgezelschappen en werden er ‘stomme’ films vertoond”, zo vult hij aan. In de jaren ’50, toen in Budel-Dorplein flink gebouwd werd, verlieten veel arbeiders van de Zink het hotel en raakte de ontspanningsruimte haar functie kwijt.

Nieuwe bestemming

De ruimte werd in die tijd omgebouwd tot een volwaardig theater met maar liefst 350 zitplaatsen. De gasten kwamen uit de verre omtrek naar Dorplein voor de vele theater- en muziekvoorstellingen. Door de populariteit van de film kon er ook wekelijks een film vertoond worden. “In de jaren ’50 werd dit de bioscoop voor Weert en omstreken”, zo weet De Kort. “Dus eigenlijk sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is er hier theater en film te zien”.

Verval

In de jaren ’70 zochten de mensen naar ander vermaak. De televisie had haar intreden gedaan en steeds meer mensen bezaten een auto waardoor ze hun vertier makkelijk elders konden zoeken. Bovendien verkocht de Zinkfabriek de Cantine waardoor het gebouw de directe link met de fabriek en haar arbeiders verloor. Dat betekende ook het einde van het theater. Zo af en toe werd de zaal nog wel eens gebruikt voor optredens maar dat was nog maar sporadisch.

Theater krijgt tweede leven

Een aantal inwoners van Budel-Dorplein, Budel-Schoot en Budel pakte ruim 5 jaar geleden het plan op om het voormalige theater weer nieuw leven in te blazen. De Stichting ‘Parels van Dorplein’ werd opgericht waarna de enthousiaste vrijwilligers aan de slag gingen om het theater weer in haar oude glorie te herstellen. Met name de afgelopen twee jaren zijn er bergen werk verzet.

De Kort: “Eigenlijk hebben we het begin van de corona-periode aangegrepen, omdat we in die tijd toch dicht moesten, om de boel eens flink op te knappen. De zaal werd geschilderd, er werd een nieuwe bar gebouwd. Ook kreeg het theater een professionele licht- en techniekinstallatie”.

Breed programma

Het Cantine Theater probeert met haar programma een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. “Wij programmeren hier eigenlijk van film, … de arthouse-films; niet de kaskrakers die je bij de grote commerciële bioscopen kunt zien, tot schoolvoorstellingen en rock-‘n-roll bandjes; eigenlijk proberen we voor ieder wat wils te programmeren”.

Jorrit de Kort: “We starten nu weer met een filmcafé”. Op de vrijdagen 11 en 18 februari en 4 en 18 maart is o.a. ‘Parasite’ te zien. “Aankomende vrijdag beginnen we met ‘The Truman Show’, maar ook ‘Trainspotting’ en ‘Snatch’ zullen aan de orde komen”.

Later dit jaar staat er ook nog een pubquiz en optredens van o.a. J.W. Roy, Bots en Tigre Blanco op het programma.

Meer informatie over het programma en de geschiedenis van het Cantine Theater is te vinden op www.cantinetheater.nl.

In onderstaande video zie je hoe het theater er nu, na de opknapbeurt, uit ziet.

Bekijk een video: https://youtu.be/IZpYnWZZckQ