Rechtbank veroordeelt in drie maanden tijd 58 bewoners van AZC Budel

Algemeen Cranendonck Regio 9 reacties 3 min. leestijd

In de periode november 2021 t/m januari 2022 moest de politie maar liefst 200 keer in actie komen tegen personen die op het AZC in Budel verbleven. Het leidde tot 58 veroordelingen door een rechter, dat blijkt uit een antwoordbrief van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan Tweede Kamerlid Eerdmans (JA21).

Eerdmans had de staatssecretaris vragen gesteld over de geweldgolf op het AZC in Budel. Het Tweede Kamerlid wilde weten wat het standpunt was van staatssecretaris en welke maatregelen er worden genomen.

Straffen en sancties

In de eerder genoemde periode van drie maanden (november 2021 tot en met januari 2022) zijn er 60 vonnissen door de Politierechter van de rechtbank Oost Brabant gewezen in zaken die betrekking hebben op verdachten uit azc Budel-Cranendonck.

Van die 60 vonnissen werd in 16 gevallen een geldboete opgelegd (al dan niet deels voorwaardelijk) en in 42 gevallen een onvoorwaardelijke dan wel (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf. De overige vonnissen betroffen een vrijspraak (1x) en een nietige dagvaarding (1x).

Het COA heeft in diezelfde periode ca. 130 maatregelen opgelegd aan vreemdelingen uit azc Budel-Cranendonck. In ongeveer 10 gevallen werd voor één of meerdere weken de toegang tot de locatie ontzegd. Als de overlastgever niet zelf onderdak kan regelen, biedt het COA een versoberde time-outplek in een ander azc aan.

Van circa 50 vreemdelingen is twee weken hun zakgeld ingehouden, terwijl van circa 40 vreemdelingen 4 weken hun zakgeld is ingehouden.

Afspraken

De gezamenlijke wens is niet het sluiten van het azc, maar het aanpakken van de overlast zodat er een toekomst is voor het azc in Cranendonck. Er is tijdens een constructief gesprek tussen de staatssecretaris en de burgemeester, de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant en het COA op 2 februari jl. gesproken over oplossingen op het gebied van de veiligheid. Met de juiste maatregelen moet de rust volgens hen in het azc en in de gemeente Cranendonck terugkeren.

Daarvoor zijn diverse afspraken gemaakt over actie voor de korte en middellange termijn:

  1. Aanscherpen van de beveiliging op het terrein;
  2. De zaken van asielzoekers met een kansarme aanvraag worden met nog meer prioriteit behandeld;
  3. Verbeteren van de veiligheid op het terrein door onder andere het plaatsen van een hek om het bewonersgedeelte;
  4. Er wordt nog scherper gecontroleerd en gehandhaafd, onder andere op de aanwezigheid van illegalen. De komende tijd blijft de staatssecretaris met de betrokken partijen in gesprek over de veiligheidssituatie, die hij nauwlettend in de gaten houd. 

Lees de antwoordbrief (PDF): https://iwdg.nl/3IlOUiU

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
9 reacties