Swartbroek zoekt nieuwe horeca-exploitant en beheerder voor MFA Corneel

Renée Stribos neemt afscheid: “Dit is de ideale plek voor een fietscafé”

Na bijna een kwart eeuw zegt Renée Stribos het horecavak vaarwel. Per 1 juni stopt ze als caféhoudster en beheerder van MFA Corneel in Swartbroek. Voor jonge ondernemers met een horecahart ligt er nu een prachtige kans voor het grijpen. “Midden in het dorp, omringd door natuur, op een knooppunt van fiets- en wandelroutes. Dat maakt dit tot de ideale plek voor een fietscafé”, zo werpt Renée alvast een blik vooruit.

In oktober 1998 begon ze aan haar horeca-avontuur. Twaalf jaar lang runde Renée Stribos café De Smeed. In het voorjaar van 2010 zette ze die traditie voort in het nieuwe gemeenschapshuis dat op dezelfde plek verrees: MFA Corneel. Dé ontmoetingsplek van het dorp. Renée exploiteerde er café Plexat. Daarnaast beheerde ze de gemeenschapszaal. Namens de Stichting MFA Swartbroek zorgde de geboren Weertse ervoor dat het de lokale verenigingen aan niets ontbrak.

Grote kansen

 “In de hoogtijdagen was het elk weekend feest in het dorpscafé”, memoreert Renée. “Carnaval, kermis, schutters- en voetbalfeesten, tot in de kleine uurtjes ging het dak eraf. Maar de tijden zijn veranderd. De jeugd gaat minder vaak op stap en ook volwassenen maken andere keuzes. Dat vraagt om een ander horecaconcept, waarbij de blik ook nadrukkelijk buiten Swartbroek staat gericht. Zelf vind ik het na 24 jaar mooi geweest. Maar voor de volgende generatie liggen hier grote kansen, daar ben ik van overtuigd.”

Wim de Borgie, secretaris van de Stichting MFA Swartbroek, is het daar roerend mee eens. “Daarvoor hoef je alleen maar naar de locatie te kijken. Midden in het dorpshart, aan de doorgaande weg tussen Weert en Hunsel. Op steenworp afstand van de Krang, de Ellerschans en het Heijkersbroek. Het Witte Stadje Thorn en het Belgische achterland binnen handbereik. In het voorjaar en in de zomer staat het plein hiertegenover vol met dagjesmensen die gaan wandelen of fietsen. Het maakt MFA Corneel tot de ideale plek voor een eetcafé. Bovendien heb je als uitbater geen last van concurrentie. Café Plexat is de enige horecagelegenheid in het dorp. ”

Renée vult aan: “Een moderne caféruimte met een keuken, een ruim buitenterras en een aantrekkelijke huur: alle ingrediënten die je als startend horecaondernemer nodig hebt, zijn aanwezig.”

‘De mensen, ik ga ze missen’

Naast zelfstandig horecaondernemer was de Swartbroekse jarenlang gastvrouw voor de lokale verenigingen. Van de stichting MFA Swartbroek kreeg zij een vergoeding om de zaal in het gemeenschapshuis te beheren. “Dit gebouw heeft een belangrijke, maatschappelijke functie. Het is de plek waar het leven samenkomt, waar mensen elkaar treffen en samen ontspannen. Die functie willen we natuurlijk graag in ere houden. De uren die de zaal niet bij verenigingen in gebruik is, kan de beheerder naar eigen commerciële wens invullen”, vertelt Wim.     

“Die combinatie maakt het werk afwisselend”, zo gaat Renée verder. “Al die jaren heb ik hier de vrijheid gekregen om te ondernemen. Bijvoorbeeld door het verzorgen van bruiloften, jubileumfeesten, familiebrunches, kerstevenementen en muziekavonden. Maar je hebt hier nog veel meer mogelijkheden. Denk aan een ijssalon of het verzorgen vanhigh-teas met heerlijke gebakjes. Geloof me: het is een prachtig vak, de horeca. Ik heb het met heel veel plezier gedaan. De mensen ga ik missen, maar ik kijk er ook naar uit om zelf deel te nemen aan het sociale leven. Leuke dingen doen met vrienden en bekenden. Daarnaast hoop ik dit jaar na jaren van verbouwen eindelijk eens te kunnen gaan genieten van onze boerderij en ons gezin.”

Stichting MFA Swartbroek hoopt snel een opvolger voor Renée te vinden. Secretaris Wim: “Voor de leefbaarheid in onze kern is dat van groot belang. En laten we ook de traditie niet uit het oog verliezen. Het zou natuurlijk eeuwig zonde zijn als het laatste dorpscafé van Swartbroek verloren gaat!”

Is je interesse gewekt? Neem contact op met Wim de Borgie: 06-29114049. Of stuur een mail naar [email protected]