28e wandeltocht ‘Het Kruis’ in Nederweert-Eind

Plaats een reactie

Nederweert-Eind – Op zondag 10 april 2022 houdt Wandelcomité Eendracht weer wandeltocht “Het Kruis” in en om Nederweert-Eind.

Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven aan het Pastoor Maesplein kan men kiezen uit 5 verschillende afstanden die met pijlen zijn uitgezet.

Inschrijven is mogelijk van 7.30 tot 14 uur. voor de afstanden 7, 10 en 15 kilometer. Van 7.30 – 12 uur start de 20 kilometer en van 7.30 tot 11.00 uur tenslotte start de 25 kilometer. Het inschrijfgeld is conform de afspraken van de wandelbond. En voor 25 cent meer krijgen de wandelaars ook nog een mooie sticker. Voor/tijdens en na de tocht zal er door de organisatie rekening gehouden worden met de dan geldende coronamaatregelen. Hierdoor is het mogelijk dat er een  langere wachttijd ontstaat bij het inschrijven of bij onze rust posten.

Route

Pijlen wijzen de weg tijdens de tochten die door het prachtige buitengebied van Nederweert-Eind voeren. Langs de Noordervaart ga je richting Landgoed het Kruis, eigendom van de nazaten van Anthony Ruys. De langste afstandslopers tikken nog net Buurtschap Caluna aan, liggend in een bosrijke omgeving met aangrenzende natuurgebieden als de Groote Moost, de Waterbloem, het Spaanse Bos en Nederpeel-Grave.

In de nabijheid ligt buurtschap de Hollander, genoemd naar een van de ontginners van het gebied. Deze streek, op oude kaarten aangeduid als de Hooge Peel, werd in het begin van de 20e eeuw ontgonnen door turfstekers. Je vindt er nog restanten van heide, vennen en oude turfkuilen evenals twee oude “peelbanen”, doorsneden door de Neerpeelbeek, Roggelsebeek en Visschensteert.

De andere afstanden blijven wat dichter bij “huis”, maar zullen ook kunnen genieten. In deze tijd van het jaar is er een grote variatie aan flora en fauna in de slootkanten en bermen, rond de vennen en de natte weilanden. De randen daarvan zijn vaak prima begaanbaar. Niet alleen uitgelezen verbindingszones voor dieren en planten, maar zeker ook voor wandelaars. Kortom, ideale ingrediënten voor deze lentetocht.

Door de afwisseling van het gebied is het een prima toevluchtsoord voor zoogdieren, vogels en insecten. Voor wie er oog voor heeft zullen de sporen goed opvallen.

Bevers, reeën en wilde zwijnen, fazanten en ganzen, maar ook de klapekster, houtsnip en nachtegaal worden geregeld gespot.

Goede verzorging

Een goede verzorging onderweg, zo hebben we gemerkt, wordt zeer gewaardeerd. Daarom besteden ze ruim aandacht aan de controle- en verzorgingsposten. De deelnemers kunnen er gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden tegen wandelvriendelijke prijzen. Op de laatste post bij de finish kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht. Je kunt hier ook onze sticker kopen tegen het vastgestelde tarief van de wandelbond.

Start en finish is in Zaal Van Nieuwenhoven, Pastoor Maesplein 1, 6034 TE, Nederweert-Eind.

28e editie

Wandeltocht “Het Kruis” wordt dit jaar voor de achtentwintigste keer georganiseerd. Ongeacht of je een geoefende wandelaar bent of niet, er is altijd wel een afstand die bij je past. Daarom heet Wandelcomité Eendracht je graag welkom op 10 april 2022 vanaf 7.30 uur in Nederweert-Eind.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef jouw reactie