De Baronie van Cranendonck ontwikkelt zich voorspoedig

Algemeen Cranendonck Regio Plaats een reactie 3 min. leestijd
Fotograaf: Jos Meusen

Soerendonk – Het gebied van de Baronie van Cranendonck in Soerendonk krijgt vorm. Recent is een vernieuwend horeca- en verblijfsinitiatief aangekondigd, de Herenboeren beginnen aan hun derde teeltseizoen en met de ondernemers van een duurzaam landbouwconcept is overeenstemming over de plannen. Voor het kinderdagverblijf start binnenkort de vergunningsprocedure en van de belevingstuin van IVN genieten we binnenkort voor het 2e jaar. Na een coronastop is op 6 maart ook de expositie Heksenjacht in het kasteeltje weer toegankelijk geweest. Kortom, er gebeurt wat in de Baronie.

Het gebied De Baronie van Cranendonck wordt vanuit het concept Vitaliteit ontwikkeld. Sinds een aantal jaren werkt een enthousiaste groep initiatiefnemers samen met de gemeente aan het behoud, de versterking en ontwikkeling van deze bijzondere plek en de realisatie van ‘De Baronie’ als natuur- en cultuurpoort.

Ontwikkeling Baronie

De Baronie wordt steeds bekender. Dit blijkt uit het aantal ondernemers dat zich heeft gemeld met nieuwe plannen. Op dit moment wordt bekeken of deze plannen passen binnen het concept, onderscheidend zijn ten opzichte van de andere initiateven en of er voldoende ruimte is.

Initiatieven die, naast de al eerder gerealiseerde initiatieven, op dit moment gerealiseerd worden zijn het nieuwe horecaconcept en verblijf waarin gastvrijheid voorop staat, een kinderdagverblijf en een duurzame agrarische ontwikkeling met beweiding en fruitbomen.

Inrichting gebied en bestemmingsplan

Nu plaats, omvang en onderlinge samenhang tussen de initiatieven duidelijk is geworden, kunnen ook de inrichtingsplannen voor het openbare gebied worden uitgewerkt. Het gaat dan om de (her)inrichting van het gebied rondom de brink en de Van Sevenbornlaan/Van Schoonvorstlaan. Zie bijgevoegd het kaartje waarop alle ontwikkelingen staan vermeld.

Onderdeel van deze plannen is de realisatie van een bezoekerscentrum annex centrale voorziening voor culturele activiteiten. Ook de huisvesting van IVN en een aantal maatschappelijke initiatieven maakt hier deel vanuit. Zorgvuldige inpassing van bezoekersstromen en parkeren is van groot belang voor de behoud van de kwaliteit van het gebied. Daarnaast is de keuze voor bestratingsmaterialen, straatmeubilair en beplanting bepalend. Bij de uitwerking van deze plannen trekt de gemeente samen met de direct betrokkenen op. Dit voorjaar start ook de inspraak voor het bestemmingsplan. Dit wordt tijdig kenbaar gemaakt op de website van de gemeente Cranendonck en op de gemeentepagina in het HAC Weekblad.

Meer informatie over de gebiedsontwikkeling van De Baronie van Cranendonck: www.cranendonck.nl/baronie

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie