Gifwolk vrijgekomen bij ongeval op bedrijventerrein De Kempen

Update 17.09 uur – Op bedrijven De Kempen in Weert heeft woensdagmiddag een ongeval bij een chemisch bedrijf plaatsgevonden. Bij het ongeval is een gifwolk vrijgekomen. het gaat om een lekkage met salpeterzuur.

Bij het incident is een persoon gewond geraakt. Het slachtoffer wordt momenteel behandeld aan zijn brandwonden in een tent.

De omliggende bedrijven zijn ontruimd. momenteel wordt overlegd of een NL alert noodzakelijk is.

Er is opgeschaald naar GRIP 2. De brandweer uit de regio is opgeroepen voor bijstand.

Update: er is een NL-alert verstuurd. Mensen die bij Bredox binnen zijn of bij de Weerterbergen verblijven wordt geadviseerd om naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. Zet ook de ventilatie uit, is het advies.

Update 15.00u: De Eenheid Gevaarlijke Stoffen van de brandweer is gearriveerd. Het slachtoffer wordt momenteel nog behandeld. Er zijn extra waterwagens ingezet. De directe omgeving wordt momenteel beneveld. Ook medewerkers van Trespa zijn geëvacueerd.

Update 15.04u: Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Update 15.42u: De Wetering is in zijn geheel afgesloten. De medewerkers van de omliggende bedrijven staan nog buiten in afwachting van het verdere verloop van het incident.

Update 16.30u: Er is weer een NL-alert verstuurd met de mededeling dat het gevaar is geweken. De Wetering is nog afgesloten.

Update 17.09u: Het ging om een salpeterzuur lekkage. Hierbij zijn zure stoffen vrijgekomen die irritatie kunnen veroorzaken aan luchtwegen. Door adequaat handelen van de brandweer was het gevaar snel geweken, zo meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

De situatie is onder controle. Ramen en deuren mogen weer worden geopend. Ventilatiesystemen kunnen weer worden geactiveerd. Door meetploegen van de brandweer zijn geen verhoogde consentraties salpeterzuur gemeten in de omgeving.

Er werd een NL-Alert uitgestuurd in het risicogebied, ten noorden van de incidentlocatie aan de Wetering. Hierbij is rekening gehouden met de windrichting. Mensen die zich niet in dit risicogebied bevonden, hebben dus ook geen bericht ontvangen. Zoals het merendeel van de inwoners van Weert. 

Bekijk een video via: https://youtu.be/RpwjvJahBhs